Discussie: Soep.
Los bericht bekijken
Oud 10 mei 2023, 20:17   #8
maddox
Secretaris-Generaal VN
 
maddox's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 september 2002
Locatie: vilvoorde
Berichten: 70.814
Stuur een bericht via MSN naar maddox
Standaard

Uiensoep.

Rundsboullion.
200 gram ui pp.
Dikke sjallote.
Een deftige prei.
Stokbrood, of broodsnedes
Zwitserse, zoete kaas. Gemalen of plakjes maakt weinig uit. (emmentaal bv)
Snipper de heilige drievuldigheid (groenten dus) tot hapklaar formaat
Fruit de ui tot die mooi goudbruin en gecaramaliseerd is.
60 gram boter, 100 gram bloem voor de roux die de basis voor de soeppot gaat vormen. (voor 4 porties maaltijdsoep) Goed mixen tot de bloemgeur volledig weg is. Je kan beginnen met een beetje rundsboullion bij te voegen om het smeueriger te maken. (om decadent te doen, waarom geen mengsel van boter en smout gebruiken?)
Als de roux en boullion een lichte saus begint te vormen, voeg de groenten toe en laat het geheel verder garen op een zacht vuurtje, langzaam meer runderboullion bijvoegende tot de verhouding groenten/vocht interessant word. Na 90 minuten is het goed met elkaar in contact en zijn de smaken gemengd.
Neem een fijne zeef, en leg die in de soep. Voeg een beetje bloem toe in die fijne zeef en roer tot de bloem volledig is opgenomen. Herhaal dit tot de soep de "dikte" heeft die gewenst is. (hangt van de groenten af)

Voeg peper en zout toe naar smaak.

Lepel in een kommetje

Voor de kaasbeschuit topping. 1 cm dikke stokbrood schijven toasten. (alternatief, op maat gesneden 1 cm dikke broodsnedes. Persoonlijk zou ik gaan voor een goed donker grof brood)

Leg die toast op de gevulde kommen zodanig de bovenkant een volledige laag heeft. Leg daar de emmentaal op, zodanig de kaas een rand kan vormen op de kom-rand.
Zet dit in een oven met de gril bovenaan goed heet, tot de kaas lekker gesmolten is en wat afdruipt.
__________________
De meeste mensen gaan naar het werk om geld te krijgen, niet om het te verdienen.
maddox is offline   Met citaat antwoorden