Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door tomm
Janoukovich was een democratisch verkozen president dus had het recht zijn eigen beleid te bepalen. Ja, er was Russische druk, maar ook westerse druk. Net zoals nu op de regering van Georgie. Dat maakt hem daarom niet minder democratisch verkozen, en legitimeert geenszins een gewelddadige afzetting.
|
Westerse druk? Janoekovitsj trok naar de presidentsverkiezingen van 2010 met de uitdrukkelijke belofte dat hij Oekraïne de EU zou binnenloodsen. Hoe verbazend het nadien ook moge klinken, maar deze Russofiele president had dit als grote strijdpunt van zijn programma. En hij heeft ook na zijn overwinning woord gehouden. In 2012 ging het in de rechte lijn naar een overeenkomst tussen EU en Oekraïne. De ondertekening van het raamakkoord was voorzien p de top van Vilnius, waar Janoekovitsj echter plotseling de boot afhield. De reden is al snel duidelijk geworden.
Er is geen gewelddadige afzetting, want hij heeft zelf tot een akkoord gekomen met de oppositie over zijn aftreden en het houden van nieuwe presidentsverkiezingen. Daarna heeft het parlement trouwens zijn afzetting geregeld, wat volgens de Oekraïense grondwet ook het prerogatief is van het parlement. Het verhaaltje van enige "gewelddadige afzetting" is weer een debatfiche uit Moskou.