Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe
Westerse druk? Janoekovitsj trok naar de presidentsverkiezingen van 2010 met de uitdrukkelijke belofte dat hij Oekraïne de EU zou binnenloodsen. Hoe verbazend het nadien ook moge klinken, maar deze Russofiele president had dit als grote strijdpunt van zijn programma. En hij heeft ook na zijn overwinning woord gehouden. In 2012 ging het in de rechte lijn naar een overeenkomst tussen EU en Oekraïne. De ondertekening van het raamakkoord was voorzien p de top van Vilnius, waar Janoekovitsj echter plotseling de boot afhield. De reden is al snel duidelijk geworden.
Er is geen gewelddadige afzetting, want hij heeft zelf tot een akkoord gekomen met de oppositie over zijn aftreden en het houden van nieuwe presidentsverkiezingen. Daarna heeft het parlement trouwens zijn afzetting geregeld, wat volgens de Oekraïense grondwet ook het prerogatief is van het parlement. Het verhaaltje van enige "gewelddadige afzetting" is weer een debatfiche uit Moskou.
|
Dat akkoord werd niet nageleefd door de oppositie, die zeifs opriep om Yanukovich te vermoorden. (zie boven)
Ook de afzetting door het parlement verliep niet grondwettelijk, dat is reeds in het lang en het breed op deze draad aan bod gekomen.
Wat het EU associatieverdrag betreft had Barroso Yanukovich ondr druk gezet. Hij wilde namelijk meer handelsbarrieres tussen Rusland en Oekraine en daar waren ze in Oost-Oekraine geweldig tegen. Op die manier gooide ook de EU olie op het vuur.