Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jan van den Berghe
|
Amnesty international zei ook dit:
Ukraine: Ukrainian fighting tactics endanger civilians
Ukrainian forces have put civilians in harm’s way by establishing bases and operating weapons systems in populated residential areas, including in schools and hospitals, as they repelled the Russian invasion that began in February, Amnesty International said today.
Such tactics violate international humanitarian law and endanger civilians, as they turn civilian objects into military targets. The ensuing Russian strikes in populated areas have killed civilians and destroyed civilian infrastructure.
“We have documented a pattern of Ukrainian forces putting civilians at risk and violating the laws of war when they operate in populated areas,” said Agnès Callamard, Amnesty International’s Secretary General.
“Being in a defensive position does not exempt the Ukrainian military from respecting international humanitarian law.”
Maar U wijkt af van het onderwerp:
Dit is het AI artikel waar ik het over had:
Het recht op zelfbeschikking maakt pas kans wanneer een volk door gewapende strijd (bijvoorbeeld de Eritreeërs in Ethiopië), verzwakking van de centrale macht (bijvoorbeeld de Baltische volken in de Sovjet-Unie) of internationale druk (bijvoorbeeld Tibetanen in China) internationaal aandacht kan opeisen. Toen Slovenië, Kroatië en Bosnië zich vanaf 1992 wilden losmaken van de Joegoslavische Federatie, werd die zelfbeschikking pas door de andere landen erkend nadat de militaire situatie daartoe dwong. Over de zelfbeschikking van Kosovo kon de internationale gemeenschap het niet eens worden. Kosovo riep begin 2008 de onafhankelijkheid uit. Het recht op zelfbeschikking wordt door de Tibetanen tegenover China opgeëist sinds 1950, echter tevergeefs. Zelfbeschikking van de Koerden in de vorm van een eigen staat is sinds de Eerste Wereldoorlog een utopie gebleken.
In een democratische rechtsstaat kan het volken of bevolkingsgroepen wel lukken een hoge mate van zelfbeschikking te krijgen. Zo hebben de Koerden een federaal erkende autonome regio in het noorden van Irak (Iraaks-Koerdistan of de Koerdische Autonome Regio). Ook is in Spanje sinds de val van het Franco-regime in 1975 geleidelijk steeds meer autonomie toegekend aan de Catalanen (met als hoofdstad Barcelona), die ook ijveren voor instandhouding van hun eigen taal, en zijn ook aan de Basken rechten van autonoom bestuur gegeven. Bij een referendum over onafhankelijkheid van de Catalaanse regio verzette de regering in Madrid zich sterk.
In de meeste gevallen krijgen volkeren pas zelfbeschikkingsrecht nadat ze steun krijgen van andere landen (wat hier het geval is) of als gevolg van een lang volgehouden strijd.