Los bericht bekijken
Oud 8 juni 2024, 10:30   #52210
Jan van den Berghe
Secretaris-Generaal VN
 
Jan van den Berghe's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Waregem
Berichten: 178.701
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door CUFI Bekijk bericht
ChatGPT 4
Wat een grap! U weet al vooreerst niet dat er een fundamenteel verschil is tussen tarwe en spelt. Spelt is een veel minder veeleisende soort die ook beter gedijt in een kouder en nat klimaat dan bijvoorbeeld tarwe.

Ik haal het volgende van de website van de Belgische bakkersindustrie:

Citaat:
Waarom gebruiken we niet onze eigen tarwe voor brood?
België importeert zijn baktarwe voornamelijk uit Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa. Terwijl we dus meer dan genoeg tarwe telen. De voornaamste reden is het schaalvoordeel dat deze landen hebben. Voor bakkerijproducten zijn grote graanpartijen nodig met een homogene en goede kwaliteit. Dat maakt de verwerking efficiënt en garandeert een basiskwaliteit voor de bakkerijgrondstoffen, tegen een gunstige kostprijs. De bodemkwaliteit van onze België percelen is absoluut goed. Maar we hebben relatief kleine percelen, en ons wisselvallige weer en geldende wetgeving maken het moeilijker voor boeren om graan te telen met een hoog eiwitgehalte, dat nodig is voor een goede bakkwaliteit (minimaal 12% eiwit). Tarwe telen met dit hoge eiwitgehalte vraagt specifieke kennis en expertise van de akkerbouwers. Zij kiezen dan sneller voor voedergraan waar louter de geoogste massa het financieel rendement bepaalt en niet de kwaliteit (bv. het eiwitgehalte). Tarwerassen voor voedergraan geven overigens nog eens minstens 1 ton per ha extra opbrengst in vergelijking met baktarwerassen.

Zonder financiële motivatie of meerwaarde voor de akkerbouwer en de molenaar, is daarom het produceren van puur Belgische of Vlaamse bakbloem bijzonder moeilijk. Althans op grote schaal. Op kleine schaal kom je wel brood van Belgische bodem tegen en weten we ook dat mensen het lokale aspect, het extra vakmanschap dat nodig is en het verhaal achter het product ook sterk waarderen.
https://www.broodengezondheid.be/over-brood/herkomst/
Jan van den Berghe is offline   Met citaat antwoorden