Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door quercus
Jij lijkt geen rekening te willen houden met het nuchtere feit dat binnen één graansoort er heel wat variëteiten bestaan. En die variëteiten groeien niet overal even goed. Één voorbeeldje maar: de tarwesoort die in Italië de basis vormt voor de productie van de pasta is harde tarwe (frumento duro). Een tarwesoort die merkelijk meer gluten (eiwitstof) bevat. En dat is nodig anders zou de productie van pasta heel wat moeilijker zijn. Maar de teelt van frumento duro vraagt andere klimatologische omstandigheden dan de meer bloem bevattende tarwe uit onze noordelijke contreien.
|
Ja, en daarom ook eist de bakkersindustrie bijvoorbeeld een hoog eiwitgehalte in de tarwe. Een te laag eiwitgehalte zorgt voor problemen, want dan zijn er te weinig gluten. Van die gluten wil men het gehalte gluteninen verhogen, omdat die werken als een soort broodverbeteraars. Uitstekende kwaliteiten voor de bakkersindustrie. Daarom doet men hier beroep op tarwe gekweekt in landen waar het veel goedkoper om dat te bereiken. Onze klimatologische omstandigen kunnen daar niet tegen op en zorgen niet alleen voor een lagere productie, mindere kwaliteit maar ook voor grote financiële risico's voor de landbouwers zelf.