De afgelopen weken hebben we in Nederland kunnen zien dat een referendum een prima manier is om het debat op gang te brengen over een politiek thema (in dit geval de EU, er is daar alleen in de voorbije drie weken al meer over gedebatteerd dan in de dertig jaar daarvoor) en de burger te betrekken bij de politiek. Dat is de politici in Den Haag zeker niet ontgaan: een enkele conservatieve christen-democraat daargelaten is iedereen tevreden dat er voor het eerst in 191 jaar weer een referendum is gehouden in Nederland. En dat smaakt naar meer, zo blijkt uit de reacties. Politici zeggen nu vaker referenda te willen houden over belangrijke onderwerpen. Zelfs de SGP, fel tegenstander van referenda, erkent dat met dit referendum de eerste stap is gezet en je in de toekomst bij belangrijke besluiten moeilijk nog een referendum kunt weigeren.
GroenLinks voegt alvast de daad bij het woord en wil opnieuw het correctief referendum op de agenda zetten. Het rekent daarbij op de steun van de partijen die dit referendum hebben mogelijk gemaakt: PvdA, VVD, SP, LPF en D66. Daarmee is een ruime meerderheid, ja zelfs een tweederde meerderheid voor. Na de volgende verkiezingen en een 'tweede lezing' kan het referendum dan in de grondwet worden opgenomen. Veel hangt hierbij af van de opstelling van de VVD, maar ook binnen het CDA lijkt het referendum nu niet langer meer onbespreekbaar. Een correctief referendum zal de christen-democraten ongetwijfeld te ver gaan, maar misschien kan de (Tijdelijke) Referendumwet, die niet-bindende correctieve referenda mogelijk maakte maar eind vorig jaar afliep, wel opnieuw en definitief worden ingevoerd. Het is immers duidelijk dat de partijen ook raadplegende referenda serieus nemen en bijna alle partijen bereid zijn de uitslag (onder voorwaarden) over te nemen.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door NRC Handelsblad
Zo snel mogelijk initiatiefwet
[size=3]GroenLinks wil correctief referendum[/size]
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 1 JUNI. GroenLinks dient zo snel mogelijk een initiatiefwet in om een correctief referendum in te voeren. Volgens fractieleider Halsema heeft de aanloop naar het referendum van vandaag over de Europese Grondwet laten zien dat een dergelijke volksraadpleging een betekenisvolle vernieuwing is van de Nederlandse politiek.
Het referendum van vandaag is een raadplegend referendum, waarbij de Tweede Kamer zelf kan besluiten of hij de uitkomst overneemt. GroenLinks bepleit nu een beslissend referendum in te voeren. Daarvoor moet de Nederlandse Grondwet worden aangepast. Hiervoor zijn twee rondes nodig in de Tweede en Eerste Kamer. GroenLinks denkt dat de eerste lezing nog in deze kabinetsperiode kan worden afgerond. Dan zou het referendum na de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer kunnen worden ingevoerd.
De afgelopen weken bleken twee politieke partijen die vanouds aarzelend (VVD) en negatief (CDA) tegenover referenda stonden, er positiever over zijn gaan denken. De VVD stemde zaterdag bij een partijcongres in met een voorstel om referenda te organiseren. CDA-voorzitter Van Bijsterveld liet die dag op het congres van haar partij weten dat ,,ik dit instrument serieus mee wil nemen in onze discussie over staatkundige vernieuwing in het komen najaar''.
Alleen de kleine christelijke partijen blijven tegenstanders van referenda.
|