Los bericht bekijken
Oud 15 maart 2006, 21:05   #1658
Cynicus
Banneling
 
 
Cynicus's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 19 oktober 2003
Berichten: 3.399
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door debbie Bekijk bericht

[SIZE=1]Citaat:[/SIZE]
[SIZE=1]Oorspronkelijk bericht door Cynicus [/SIZE][SIZE=1][/SIZE]
[SIZE=1]Wat is er nu toch zo asociaal aan mijn voorstel om het huidige systeem van passieve uitkeringen voor wat werkbekwamen zonder werk betreft, te vervangen door een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidssysteem waarbij werkbekwamen zonder werk, het recht zouden krijgen om zoveel gemeenschapsdiensten te verrichten als ze zelf willen (of kunnen) tegen een prestatiegericht gemeenschapsdienstinkomen van 5 euro per effectief uur gepresteerde gemeenschapsdienst, zodat ze zichzelf via die gemeenschapsdiensten (of vervangingsarbeid) kunnen bevrijden uit de armoede ????????????????? Wie dan per maand 200 uren gemeenschapsdienten zou presteren, zou dan een inkomen kunnen vergaren van 1.000 euro per maand. Een koppel waarvan elk van de partners dan per maand 200 uren gemeenschapsdienten zou presteren, zou dan een gezinsinkomen kunnen vergaren van 2.000 euro per maand. Dat is toch bijlange niet slecht ???????? Uiteraard zouden ze met eenzelfde aantal werkuren veel meer kunnen verdienen in de horeca, de schoonmaak, de bouw, enz. Mijn voorstel inzake de invoering van een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidssysteem geeft juist blijk van een uitgesproken sociale ingesteldheid en van een oprechte bekommernis om een dam op te werpen tegen de sociale uitsluiting.[/SIZE]





Stel nu dat zo'n systeem ingevoerd werd. Hoe zit dat binnen zo'n systeem dan met vakantieregeling, ziekte, arbeidsongevallen, pensioen, zwangerschapsverlof en vervoerskosten?
Al eens bij stil gestaan dat een alleenstaande ouder met meerdere kinderen dan nog steeds elke cent in twee moet bijten om rond te komen, terwijl die dan wel 50 uur per week werkt!!!
Wie betaalt dan trouwens de kinderopvang? Als je dat van die 1000 euro ook nog eens betalen schiet er niet veel meer over, al helemaal als het om 6 dagen per week gaat om aan die 50 werkuren te komen.
Een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidssysteem zoals ik dat voor ogen heb, zou geen betaalde vakantieregeling omvatten. Een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidssysteem biedt de werkbekwamen zonder werk weliswaar de mogelijkheid om (en enkel op voorwaarde dat ze bereid zijn een inspanning te leveren) zichzelf te bevrijden uit de onvrijwillige armoede, doch dient in de eerste plaats te worden beschouwd als een noodsysteem, dat een stuk onaantrekkelijker moet blijven dan de onaantrekkelijke jobs op de reguliere arbeidsmarkt. Daarom is het misschien beter te spreken van een gemeenschapsdienstinkomenszekerheidsnoodsysteem. Wel zou de mogelijkheid bestaan om zoveel onbetaalde vakantie op te nemen als men zelf wil.

De regeling inzake ziekte, arbeidsongevallen, pensioen, zwangerschapsverlof zou wel van toepassing zijn, doch de daaraan verbonden uitkeringen zouden afhankelijk zijn van de hoogte van het voordien genoten gemeenschapsdienstinkomen, en zouden bijgevolg aan de (zeer) lage kant zijn.

Gemeenschapsdiensten zouden doorgaans in de eigen gemeente hunnen worden verricht, waardoor er doorgaans geen vervoerskosten zouden dienen te worden betaald.

Voor kinderopvang moeten de gemeenschapsdienstpresteerders maar zelf hun plan trekken, zij blijven immers verantwoordelijk voor hun eigen kinderen.

Er zij nogmaals op gewezen dat één van de mogelijk vormen van gemeenschapsdienst zou kunnen bestaan uit kinderthuisopvanggemeenschapsdienst waarbij men dan bv. 1,5 euro zou ontvangen per uur en per kind dat men opvangt, de eigen kinderen niet meegerekend. Iemand die dan gedurende 20 dagen, gedurende gemiddeld 10 uur per dag gemiddeld 4 kinderen van werkende mensen zou opvangen, zou op die manier een belastbaar gemeenschapsdienstinkomen van 1.200 euro (=20x10x4x1,5) kunnen vergaren. Ingeval van de uitoefening van een dergelijke gemeenschapsdienst bij zich thuis, stelt het probleem van de opvang van de eigen kinderen zich niet meer. Strijkgemeenschapsdienst zou men ook bij zich thuis kunnen uitoefenen, en wellicht bestaan er nog andere vormen van gemeenschapsdienst die men gezellig bij zich thuis kan uitoefenen.

Laatst gewijzigd door Cynicus : 15 maart 2006 om 21:33.
Cynicus is offline   Met citaat antwoorden