Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jaani_Dushman
Vlaanderen kent sinds het Decreet op de Ruimtelijke Ordening het structuurplannen. U weet toch wie het eerst dit structuurplannen proberen doorvoeren heeft? De communistische minister van openbare werken Borremans in 1946. Meer dan 50 jaar later neemt Vlaanderen de draad van deze communist terug op. Daar kan je toch niets op tegen hebben?
Maar de ergste sprawl, waardoor heel Vlaanderen volgebouwd is met villaatjes, dateert van de jaren '70 en vooral de jaren '80. Het is pas sinds de regionalisering dat er echt een verandering gekomen is in de 'laisser faire, laisser passer'-politiek op vlak van ruimtelijke ordening.
Maar van individualisering is er al jaren geen sprake meer. Het is niet meer de individuele Vlaming die z'n villaatje wil in het open groen, maar het zijn de grote bouwfirma's die de open landschappen terroriseren. N-VA'ster Frieda Brepoels heeft daar iets proberen aan te doen door een wetsvoorstel in te dienen dat koppelverkoop in de bouw verbiedt. Maar dat wetsvoorstel is door de paarse meerderheid weggestemd.
Vlaanderen begint stilaan (zoiets duurt natuurlijk jaren) de middelen te krijgen om de individuele bouwer in het gareel te krijgen, maar er zullen nog een hoop maatregelen moeten komen om die bouwbedrijven te bekampen.
Want vandaag is het niet meer overheidsgebouwen vs individuele woningen. De bouwbedrijven zijn de derde speler, en die trekt zich nog het minst aan van de open ruimte.
|
Ik heb er niets op tegen, maar het is veel te laat veel te weinig. En ondertussen gaat de verkaveling van landbouwgrond gewoon verder rond de steden en zelfs op het platteland. Nu, wegens de hoge grondprijzen worden er de laatste tijd meer lage flatgebouwen opgetrokken, eveneens zo in Wallonië.
Tegen de bouwondernemingen wordt weinig tot niets ondernomen, de weinige historische gebouwen die steden als Oostende nog resten gaan tegen de vlakte om appartementen te zetten, en ook de landbouwgrond die niet specifiek als landbouwgrond werd ingekleurd in het ruimtelijke ordeningsplan wordt nog steeds volgebouwd met fermettes.
Eigenlijk is het de moeite niet meer om je er tegen te verzetten, het is te laat, heel Vlaanderen is al volgebouwd, nergens zie je nog een stuk natuur zonder huizen, snelwegen of fabrieken ergens in de buurt, en natuur is er bijna niet meer (behalve hier en daar een zielig stukje bos of heide), misschien kan vlaanderen de eerste regio worden zonder natuur, dat is ook speciaal...