Los bericht bekijken
Oud 30 maart 2006, 13:14   #40
Egidius
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Egidius's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 25 maart 2005
Berichten: 10.380
Standaard

Info over de abdij: www.koningshoeven.nl

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven
Eindhovenseweg 3
5056 RP Berkel-Enschot
Telefoon: +31 (0)13 5408508
Fax: +31 (0)13 5443678
E-mail: [email protected]



Te bereiken:

• Met eigen vervoer
Vanaf Rijksweg A58 (vanuit richting Breda en Eindhoven): afslag 10 Hilvarenbeek (Tilburg-Oost); dan richting Tilburg-Centrum (=Kempenbaan); ná
BP-tankstation 2x rechtsaf (= Koningshoeven, overgaand in Eindhovenseweg ). Deze weg gaat langs de abdij naar Moergestel.
Vanaf Rijksweg A65 (vanuit richting ‘s-Hertogen-bosch): deze weg komt uit op A58 en gaat via hierboven aangegeven route naar de abdij.

• Per openbaar vervoer
Vanaf station Tilburg, buslijn 141 richting Eindhoven. Uitstappen bij de halte vóór het Poortgebouw van de abdij (eerstvolgende halte ná de brug over het kanaal).
Per treintaxi is de abdij niet te bereiken.


Bierbrouwerij

“Dan zijn zij pas echte monniken, als zij van het werk van hun handen leven.” Dat schrijft Benedictus, de ‘architect’ van het westers kloosterleven. Volgens zijn richtlijnen moeten de monniken in hun eigen onderhoud voorzien. De trappisten die in 1881 naar Berkel-Enschot kwamen, leefden aanvankelijk van landbouw en veeteelt. Maar voor de groeiende gemeenschap waren de inkomsten op de schrale grond al snel niet meer toereikend. Daarom besloten de monniken in 1884 trappistenbier te gaan brouwen.

Ambachtelijk

‘La Trappe’, zoals het op Koningshoeven gebrouwen bier heet, is Nederlands enige trappistenbier. Alleen als het bier in een trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam ‘trappistenbier’ dragen. La Trappe wordt op ambachtelijk wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Er komen uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout en gist. De brouwerij haalt het water voor het bier uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 tot 20 graden Celsius. Dit type vergisting staat bekend als ‘bovengisting’. Het bier wordt afgevuld op flessen met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma.
Bierbrouwerij ‘De Koningshoeven’ B.V., een zelfstandige dochteronderneming van Bavaria N.V. te Lieshout, huurt sinds 1997 de gebouwen van de abdij en produceert daar het trappistenbier in opdracht en onder toezicht van het klooster.

Vijf speciale bieren

Onder de merknaam La Trappe brengt Bierbrouwerij ‘De Koningshoeven’ vijf speciale bieren op de markt.

’Blond’ (6,5% alcohol) is een helder, sprankelend, doordrinkbaar blond bier van hoge gisting, afgestemd op de Europese smaak. Typerend is het gebruik van verfijnde hopsoorten waardoor het bier een zacht bittere afdronk heeft. Kenmerkend is de frisse doch aromatische geur.

‘Dubbel’ (6,5% alcohol) is een donkere, robijnrode trappist. Het bier heeft een zacht aromatisch maar bovenal fris karakter.

‘Tripel’ (8% alcohol) is een donkerblonde trappist met een fruitige, bitterzoete smaak.

‘Quadrupel’ (10% alcohol) is de zwaarste specialiteit van La Trappe. De smaak is vol, mild en aangenaam bitter. Het bier wordt afgevuld op jaartal.

‘Witte Trappist’ (5,5% alcohol) wordt gebrouwen met zeer aromatische hopsoorten en heeft een fris karakter. Witte Trappist wordt niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en gist na op de fles. In tegenstelling tot de andere bieren van La Trappe moet dit koud worden gedronken.



Meer informatie is te vinden op de website van Bierbrouwerij 'De Koningshoeven'.

Info over de brouwerij: www.latrappe.nl

Laatst gewijzigd door Egidius : 30 maart 2006 om 13:17.
Egidius is offline   Met citaat antwoorden