Perm. Vertegenwoordiger VN
Geregistreerd: 12 januari 2003
Locatie: Derde bol rond de zon
Berichten: 18.546
|
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Surlet
Kunt u voorbeelden geven van de zogenoemde drukke economische en commerciele banden tussen zuid-westvlaanderen en Rijsel. En van culturele projecten die het gedeelde culturele verleden actief ondersteunen?
|
Ik vraag me af wat de relevantie hiervan is in dit onderwerp. Kunt u dat verduidelijken?
Alleszins:
Citaat:
Metropool Kortrijk - Rijsel
Er wordt volop gewerkt aan de uitbouw van de metropool Kortrijk-Rijsel.
Op 5 mei 2005 publiceerde De Tijd de vrije tribune van Stefaan De Clerck aangaande 'de verdere uitbouw van de metropool Kortrijk-Rijsel'.
Een werkpunt blijft sowieso een betere aansluiting van Rijsel op het Belgische spoorwegennet. Verder werd een internationaal samengestelde parlementaire werkgroep geïnstalleerd.
Frankrijk loopt voor op Vlaanderen in uitbouw metropool Rijsel-Kortrijk
Het is een grote uitdaging van Rijsel, Kortrijk, Roeselare, Ieper, Moeskroen, Komen en Doornik, een Frans-Belgische metropool te maken op Europees niveau. Frankrijk doet evenwel meer dan Vlaanderen om die grensoverschrijdende samenwerking in vullen. Een inhaalbeweging is nodig.
In Europa verliezen nationale staten aan belang. De Europese regelgeving beïnvloedt en bepaalt het gros van de Vlaamse. In dat Europa van de regio's doet zich een ontwikkeling voor naar metropolaire structuren: Antwerpen-Brussel-Gent, Londen, Parijs, Maastricht-Hasselt-Aken-Luik, Rijsel-Kortrijk enzovoort.
Enkele daarvan overschrijden de staatsgrens. West-Vlaanderen heeft vijftig kilometer gemeenschappelijke grens met Noord-Frankrijk, en de vele Vlaamse plaatsnamen over de schreve herinneren aan eeuwen van gedeelde geschiedenis.
Het is duidelijk dat een naburige stad met een internationale dimensie als Rijsel, voor de grensstreek, een grote opportuniteit betekent. Zo kenden we in 2004 op cultureel vlak een intense samenwerking met 'Rijsel 2004. Culturele Hoofdstad van Europa'.
Veel dossiers
Ook het mobiliteitsbeleid van de bevoegde overheden kan beter op elkaar worden afgestemd. Wanneer wordt de treinverbinding Kortrijk-Rijsel opgenomen in het Vlaamse IC-traject? Hoe zit het daarnaast ook weer met de gemengde Frans-Belgische politiepatrouilles? Dit is slechts een greep uit de massa aan dossiers, waarvoor we in de nabije toekomst intenser moeten samenwerken. Het is de uitdaging om van Rijsel, Kortrijk, Roeselare, Ieper, Moeskroen, Komen en Doornik, een Frans-Belgische metropool te maken op Europees niveau.
Het is evident dat een goede samenwerking tussen openbare besturen een specifieke beleids- en juridische structuur vereist. Het Frans-Belgische akkoord over de grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale gemeenschappen en lokale openbare lichamen, biedt daartoe het vereiste kader.
Maar terwijl de ratificatie van dit akkoord nog volop liep, was er al sprake van een heuse stroomversnelling aan Franse zijde. Zo is hun 'grensoverschrijdende experimenteerrecht' een interessant initiatief. Niet alle problemen vallen immers op te lossen binnen bestaande structuren. We moeten durven zoeken naar nieuwe, parallelle systemen. Het experimenteren moet leiden tot 'ad-hocoplossingen' op een minimum aan ruggengraat. Aangezien een dergelijk experimenteerrecht momenteel niet in de Vlaamse regelgeving is verankerd, ontbreekt de noodzakelijke flexibiliteit.
Het uitbouwen van een Eurodistrict vraagt dus ook Vlaamse daadkracht. De Vlaamse Regering wil terecht werk maken van een degelijk buitenlands beleid. Toch moeten we het in de beleidsnota buitenlands beleid stellen met een beperkte verwijzing naar de samenwerking met Noord-Frankrijk.
Het is evident dat de Vlaamse regering het belang van de grensoverschrijdende samenwerking voor de verdere uitbouw van de Frans-Belgische metropool moet erkennen en ondersteunen. Daartoe moet de minister voorzien in mensen en middelen, in samenwerking met en steunend op de expertise van de lokale en provinciale overheden en instanties die al bijna vijftien jaar bij de uitbouw van het 'Eurodistrict' betrokken zijn. Dit zijn de steden en gemeenten, de intercommunales Leiedal en WVI en de Provincie West-Vlaanderen.
Al bijna vijftien jaar wordt met Noord-Frankrijk gewerkt aan een grensoverschrijdende metropool, wetende dat dit het dagelijkse leven van de bewoners ten goede zal komen. Er zijn grootse vooruitzichten, maar te vaak blijft men ter plaatse trappelen. Aan de ene kant geeft buurland Frankrijk plankgas, langs de andere kant kijkt Vlaanderen voorlopig toe.
Een Eurodistrict impliceert één gemeenschappelijke beheersstructuur voor de integrale aanpak van de grensoverschrijdende metropolisering, met een adequaat juridisch kader en werkingsmiddelen. Het Eurodistrict als eenheidsstructuur is een binationaal proces, hetwelk geen twee snelheden verdraagt. Wij moeten er in Vlaanderen van bij het begin op toezien bij dit proces betrokken te zijn. Dit kan enkel door ons intern te organiseren en door aan de Fransen duidelijk te maken dat het om een gezamenlijk proces gaat.
Zeker vanuit Vlaamse hoek is er dus extra inzet nodig. Daarom is er nu dringend nood aan een volwaardige respons, onder meer om te stellen dat pariteit en tweetaligheid vanzelfsprekende uitgangspunten moeten zijn. Laat ons dus alerter dan ooit inspelen op de grensoverschrijdende metropole dynamiek, die ook voor ons sterke ontwikkelingsmogelijkheden inhoudt. Op naar een grensoverschrijdend Vlaanderen.
|
http://www.stefaandeclerck.be/index.php?id=34
Citaat:
Betere treinverbindingen met Noord-Frankrijk?
Noorden van Frankrijk moet beter bereikbaar worden per spoor
Meer en snellere treinverbindingen tussen de regio Kortrijk en Noord-Frankrijk zijn een must. In het Europa van morgen spelen staatsgrenzen immers geen rol meer. Als onze regio de trein niet wil missen, zijn investeringen in het spoor broodnodig. Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn heeft in het parlement enkele voorstellen gedaan om de ontsluiting van regio Kortrijk en bij uitbreiding de hele provincie naar Rijsel te realiseren.
Roel Deseyn: “De toekomst is aan de Europese regio’s. Overal komt er samenwerking over de grenzen heen. Als je ziet wat in Limburg kan met de Euregio Maas-Rijn… Dat moet bij ons ook mogelijk zijn. De afgelopen jaren is het noorden van Frankrijk er op economisch en cultureel vlak flink op vooruit gegaan. Wij mogen deze kans niet laten liggen.”
Een eerste voorstel betreft de heropening van de lijn Roeselare-Menen-Halluin. Op die manier wordt een verbinding gemaakt die loopt van Rijsel tot aan de kust. Een enorme stimulans voor de economie. Denk maar aan de vele Franse dagjestoeristen die verzot zijn op de Vlaamse kust. Ook de haven van Zeebrugge zal meeprofiteren. Gunstig neveneffect is dat de secundaire wegen in West-Vlaanderen ontlast worden.
Vervolgens denkt Deseyn aan een Euregio-ticket. Door één vast bedrag te betalen, mag de reiziger gebruik maken van alle bus- en spoorlijnen binnen een bepaalde regio. Nu Rijsel culturele hoofdstad van Europa is en er ook in Kortrijk verschillende activiteiten in dat kader georganiseerd worden, zou één all-in ticket vele mobiliteitsproblemen oplossen. Deseyn vroeg overigens aan minister Vande Lanotte om voor Lille 2004 al op korte termijn maatregelen te nemen, zoals snellere en latere treinen tussen Kortrijk en Rijsel.
Deseyn: “Overal slibben de autowegen dicht. Vervoer van zowel passagiers als vracht kan sneller, efficiënter en milieuvriendelijker per spoor. Hopelijk is de minister bereidt om een inspanning te doen voor het treinverkeer.”
|
http://www.roeldeseyn.be/persbericht...m=detail&id=40
http://www.mdsk.net/
Maar nogmaals: relevantie?
__________________
Ik distantieer me van al wat ik vroeger heb geschreven
|