Beste,
Een tiental jaar geleden was ik veel bezig met theorieën rond postmodernisme te lezen: Guy Debord en Jean Baudrillard. Sindsdien ben ik daar een beetje mee gestopt. Langzaamaan in de wereld van de ecologie en (anders)globalisme verzeild geraakt.
t Is dus lang geleden; ik herinner me vooral het negatieve karakter van zijn postmodernisme: het cynisme, het hopeloze, het gebrek aan uitgangen. HEt zogenaamde deconstructieve postmodernisme. Zelf had ik meer interesse voor het reconstructieve postmodernisme; het meenemen van een aantal belangrijke elementen uit het postmodernistische verhaal maar die inbouwen in een nieuw, wervend verhaal dat enthousiasmerend is en gelooft in een positieve uitkomst, zonder evenwel naïef te zijn. Ik denk dan aan Laclau en Mouffe, en vooral de boeken van Steven Best en Douglas Kellner waar ik heel veel uit geleerd heb. Vooral ook omdat zij hun verhaal in een biofysische realiteit kaderden...
Maar zoals ik al zei, mijn beperkte kennis van Baudrillard dateert van een periode die al lang voorbij is. Misschien is hij tijdens zijn laatste levensjaren veranderd? Is dat zo?
met vriendelijke groeten
peter tom jones
www.petertomjones.be