Los bericht bekijken
Oud 23 maart 2007, 21:26   #1
De Prof
Minister-President
 
De Prof's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 1 juli 2002
Locatie: De Jommekesclub
Berichten: 4.409
Standaard Generale repetitie voor verkiezingen in Kapellen

23-3-07
Generale repetitie voor verkiezingen



Welke keuze zullen al die nieuwe kiezers van 18 tot 22 jaar maken, wanneer ze op 10 juni voor de eerste keer naar de stembus gaan? Numeriek vormen ze een groep die groot genoeg is om een belangrijk verschil te kunnen maken.
Maar op basis waarvan gaan ze hun stem uitbrengen? Daar weten we weinig tot niets over.
Net als sommige andere scholen organiseert Mater Salvatoris, een secundaire school uit Kapellen, in deze periode voor de leerlingen van het laatste jaar ‘politieke dagen’.

De scholieren brengen een bezoek aan het parlement in Brussel, ze duiken in de programma’s van de verschillende partijen en worden getrakteerd op een debat met jonge politici.
Een schitterend initiatief, dat eigenlijk zou moeten worden verplicht in alle scholen. Deze jongeren weten tenminste waar ze aan toe zijn, wanneer ze straks in het stemlokaal staan.

Hoewel de meeste jongeren de politiek zeker niet op de voet volgen, komen in zo’n debat federale thema’s aan bod die hen wel degelijk aanspreken.

Want natuurlijk voelen ze zich aangesproken als het gaat over de vergrijzing en de vraag of hun generatie straks zal moeten opdraaien voor de kosten. En uiteraard willen ook zij wel eens weten of er straks een nieuwe importgolf van buitenlandse werknemers nodig is om onze knelpuntbanen in te vullen.

Vanzelfsprekend maken zij zich ook zorgen over de evolutie van het klimaat en willen ze graag vernemen welke oplossingen de verschillende partijen voorstellen om het milieu weer onder controle te krijgen. En zelfs de staatshervorming en het voorstel van CD&V om België om te vormen tot een confederale staat, wordt voor jongeren in de loop van zo’n debat een interessant thema.

Vóór en na debat brachten de leerlingen van Mater Salvatoris in twee rondes hun stem uit. Uit die oefening blijkt vooral hoe beïnvloedbaar deze jonge kiezers nog zijn door politici die hun boodschap overtuigend kunnen brengen.

Tijdens het debat van vorig jaar slaagde een sterke debater van Groen! erin om zijn partij van een povere drie procent omhoog te stuwen naar een score van dertig procent na het debat. Dit jaar waren de verschillen niet zo spectaculair. De groenen waren in elk geval minder goed op dreef, want aan het eind van de rit scoorden ze 1,6 procent. In Kapellen haalt Groen! de kiesdrempel dus niet.

De grote winnaars?

Allereerst het Vlaams Belang, dat van deze jongeren liefst 41,9 procent van de stemmen kreeg.
Toch vreemd in een regio als die van Kapellen, die helemaal geen last ondervindt van de problemen van de grootstad. Ook het kartel van CD&V en N-VA spreekt een flink deel van deze leeftijdsgroep aan, zoals blijkt uit de score van 32,3 procent.

Open Vld haalt 17,7 procent, ondanks de absolute meerderheid die de partij in Kapellen veroverde met Dirk Van Mechelen als boegbeeld tijdens de lokale verkiezingen van vorig jaar.

Sp.a-spirit blijft met 6,4 procent ver onder de verwachtingen. Lag het aan de kandidaten in het debat, of is hier sprake van een tendens onder jongeren? Het zal blijken op zondagavond 10 juni.

Lex Moolenaar

Merk vooral op de hoge score van het VB en de commentaar op Groen!
...De groenen waren in elk geval minder goed op dreef, want aan het eind van de rit scoorden ze 1,6 procent.



"minder GOED'... zeg maar heel slecht....
De Prof is offline   Met citaat antwoorden