13 april 2007, 01:14
|
#4
|
Gouverneur
Geregistreerd: 31 juli 2005
Locatie: Ollands strafkamp
Berichten: 1.106
|
Ik post toch even en bericht over Koen's voorstel, kan er inhoudelijker gepraat worden.
Bron: VRT Nieuws.net
Citaat:
Spirit wil sommige kredietkaarten verbieden
do 12/04/07 - De linksliberale partij Spirit wil de overmatige schuldenlast aanpakken. Spirit heeft het gemunt op kredietopeningen en dan vooral op de kredietkaarten die door andere instellingen dan banken worden uitgegeven, zoals warenhuizen en postorderbedrijven. De winkelketens vragen zich af wat het probleem is.
Spirit-Kamerfractieleider Koen T'Sijen, die tot voor kort OCMW-voorzitter in Boechout was, stelt vast dat alsmaar meer mensen hun schulden niet meer kunnen terugbetalen.
Vorig jaar telde de Kredietcentrale 337.755 wanbetalers die samen voor 1,76 miljard euro schulden hadden openstaan.
Kredietopeningen zijn goed voor bijna de helft van dat bedrag en drie kwart daarvan zijn niet-bancaire kredieten, kredietkaarten van bijvoorbeeld warenhuizen en postorderbedrijven.
20-puntenplan
Daarom heeft T'Sijen (foto) een 20-puntenplan uitgewerkt om de overmatige schulden aan te pakken.
Het opmerkelijkste punt daaruit is het voorstel om kredietkaarten van niet-bancaire instellingen te verbieden.
Voorts vraagt Spirit een gecoördineerde aanpak van het probleem, met één centraal registratiesysteem. Nu is het beleid volgens de partij te versnipperd.
Vlaanderen moet ook meer investeren in schuldbemiddeling en zoals Wallonië en Brussel dat al doen, een systeem van sociale kredieten op poten zet.
Spirit wil ook de oorzaken van de armoede aanpakken en vraagt daarom dat de alle minimumuitkeringen verhoogd worden. "Stookoliecheques of schoolpremies zijn enkel snoepjes of cadeaus, maar halen de mensen niet uit de armoedespriaal", zo klinkt het bij Spirit.
"Geen verbod maar keurmerk"
Er moet geen verbod komen op het verlenen van kredietkaarten door grootwarenhuizen.
Zo reageren Open VLD-senatoren Stéphanie Anseeuw en Luc Willems op het pleidooi van Spirit-kamerfractieleider Koen T'Sijen.
De Open VLD'ers zien meer in een keurmerk voor alle vormen van consumentenkrediet.
Dat keurmerk moet de consument helpen om de beste keuze te maken en moet hem "behoeden voor misstappen".
Wat is het probleem?
De kredietverstrekkers verweren zichtegen het voornemen van Spirit.
Winkelketens Carrefour en Krefel bijvoorbeeld, vragen zich af wat het probleem is. Achter de kredietkaarten die wij uitreiken, zit altijd een bank, zeggen ze.
Voor een klant zo'n kaart kan krijgen, wordt hij gescreend, zo zeggen de ketens. Het is trouwens de klant zelf die om dergelijk consumentenkrediet vraagt.
|
Zorgvuldig geregisseerd, dit moment. Want gisteravond op één in Koppen ...
Bron: één.be
Citaat:
Kopen �* la carte
"Ik had een Makrokaart, een Carrefourkaart, een Eldikaart, een budgetkaart van Krëfel ... alle kaarten had ik. Maar ik hoef ze niet meer! Als ik nu iets wil hebben ga ik eerst sparen. Door die kaarten heb ik meer dan 2 miljoen frank aan schulden gehad." Stephan Euttebach uit Ronse leefde jaren op krediet. De schulden werden op een moment zo groot dat zijn afbetaling groter was dan zijn inkomen.
Kopen op krediet is gevaarlijk en voor de zwakkeren in de samenleving een echte armoedeval, zegt Ivo Mechels van Testaankoop. "Winkelketens zijn aanlokkelijke sirenes, maar je betaalt op de voorschotten ontzettend hoge rentes". De overheid controleert te weinig, en de financiële instellingen die de kredieten verstrekken controleren nog veel te weinig de kredietwaardigheid van de kredietnemer.
Koppen deed de test. We stuurden een jong meisje met een interim-contract en een inkomen van 1200 euro met een verborgen camera naar een elektrozaak, een meubelwinkel en een supermarkt. Op het einde van de rit kon ze rekenen op een krediet van meer dan 8000 euro. Niks onwettelijk, maar zo moet ze al bijna zeven maanden werken om die schulden allemaal terug te betalen.
Het aantal schuldbemiddelingen door kopen op krediet is op een jaar tijd met 15 procent gestegen. "Ja, ik heb reacties gehad van vrienden en familie. Ze vonden dat ik te veel op krediet kocht. Maar ja, ik was jong en je wil er bij horen, en de put was snel gemaakt", zegt Stephan. En er was ook nog de druk van de kinderen. Als je met hen in zo'n elektronicawinkel binnenstapt kom je gegarandeerd met iets buiten. Het aanbod is zo verleidelijk..."
|
Meneer T'Sijen, was dat toevallig, die samenloop in Kamer en op TV? Lijkt mij niet ...
__________________
België is een synoniem voor Groot-Wallonië
|
|
|