Los bericht bekijken
Oud 24 juli 2007, 13:59   #53
ministe van agitatie
Eur. Commissievoorzitter
 
ministe van agitatie's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 november 2006
Berichten: 8.593
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Edina Bekijk bericht
Zelfs met een ecologische levenswijze (met kleinere footprint) zitten we ver over het draagvlak van de aarde.
Dat is een zeer betwistbare stelling. Het is duidelijke dat de aarde ons huidig productie- en consumptieniveau niet kan tillen. Zeker niet als we dat toegankelijk willen maken voor �*lle bewoners of voor alle 9 miljard mensen die de planeet in 2050 zullen bewonen.

Maar de kern van de zaak is inderdaad ons huidig productie- en consumptieniveau. Milieutechnologen wijzen op drie basisvoorwaarden voor een duurzame economie: (1) de onttrekking van materiaal en energievormen uit de ecosfeer mag niet sneller gebeuren dan de natuurlijke regeneratiesnelheid ervan, (2) technologiën moeten zo efficiënt mogelijk zijn, en (3) de huidige emissies mogen geen nadelige effecten hebben op het toekomstige draagvlak van de aarde.

Het is inderdaad wél een volstrekte illusie om te geloven dat via ecologische modernisering alleen, een duurzame samenleving kan opgebouwd worden voor alle zes (of negen) miljard wereldburgers. Eco-efficiëntie schiet immers aan haar doel voorbij en vervalt al snel in contraproductiviteit, als deze niet wordt gecombineerd met sufficiëntie (‘de strategie van het genoeg’). Het blijft de vraag of men een eco-efficiënte economie kan inbedden in een kapitalistisch systeem dat dwangmatig nieuwe producten en behoeften moet genereren om voldoende hoge groei- en winstvoeten te garanderen.

Indien we het dogma van die hoge groei- en winstvoeten kunnen afwerpen en streven naar een 'sufficiëntie'-economie, dan kan de planeet nog heel wat meer aan dan de negen miljard van 2050.
__________________
• نريد ثورة- • we want revolution •

ministe van agitatie is offline   Met citaat antwoorden