Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Rudy
ok, bedankt De Garde voor de uiteenzetting. Ik besef ook wel dat wie een boek schrijft zijn standpunten al eens dik in de verf durft te zetten. Het ontbreek al eens aan nuance.
Toch een vraagje: In hoeverre speelt het verschil tussen een militair en burgerlijk bestuur een rol binnen deze materie ?
|
Dat bleek in de praktijk wel: waar de Wehrmacht het bestuur in handen had, had je te maken met militairen. Dat waren autoritaire figuren maar in heel wat gevallen niet zo druk bezig met het nationaal-socialisme. Het leger had zijn eigen inlichtingendienst (Abwehr) waar er de nodige complotten waren tegen Hitler.
Het 'burgerlijke bestuur' - what's in a name - hingen in veel gevallen af van de Algemene SS van Himmler. Daar was het de Gestapo die de dienst uitmaakte. De Gestapo heeft hier natuurlijk ook wel gezeten maar had door de verhoudingen tussen de 'oude' Wehrmacht en de 'nieuwe' SS minder in de pap te brokken. De reden voor een burgerlijk bestuur was een gebrek aan vertrouwen in de lokale collaborerende bewegingen.
Het VNV had in Vlaanderen voldoende invloed om representatief te zijn, de NSB in Nederland niet.
Dus, hoe absurd ook, het militaire bestuur had meer weg van een klassieke bezetting, het burgerlijke bestuur kreeg hetzefde met een nationaalsocialistische saus er over.