Los bericht bekijken
Oud 22 november 2007, 10:06   #1
Mitgard
Banneling
 
 
Mitgard's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 16 februari 2004
Berichten: 23.890
Standaard concurrentieslag zorgt voor daling voedselkwaliteit

Gerookt spek en gerookte zalm zitten vol water en zout


Er zit erg veel zout en water in gerookt spek en gerookte zalm. Dat is het gevolg van de concurrentieslag in de voedselbranche: een dalende prijs voor steeds minder kwaliteit. Dat schrijft het wetenschappelijk magazine Eos.

Vlees en vis worden gerookt om ze te conserveren en om aan het voedsel de door veel mensen erg gewaardeerde aroma's toe te voegen, schrijft Eos. "Maar het is voor de producenten ook rendabel om het waterbindend vermogen van vlees en vis op te drijven. Meer water betekent meer gewicht en dus meer winst. Dat speelt zeker bij gerookte producten een rol, want het roken en drogen kan een kwart of meer van het gewicht in het niets doen verdwijnen, schrijft Eos.

Een van de manieren om het waterbindende vermogen van vlees of vis te doen stijgen is het inspuiten van pekel, in water opgelost zout. Er zijn geen wetten, regels, normen of richtlijnen voor de hoeveelheid pekel en natriumchloride die mag worden gebruikt bij het pekelen van gerookte producten.

--------------------------------------------------------


ge ziet, die vrije concurrentie is uiteindelijk goed voor ons allemaal.
een dikke pluim voor de producenten die de winstcijfers doen stijgen en de aandeelhouders tevreden houden.
Mitgard is offline   Met citaat antwoorden