Ja, maar....
Geen wijn in Duitsland?
Liebfraumilch? Moezelwijn? (Duitsland)
en
Geen bier in frankrijk?
Kronenb(o)urg? (frankrijk) je weet wel den "1664" bv.
Daarenboven is het klimaat zo sterk aan het veranderen dat de beste bourgogne binnen 50 jaar in Duitsland gemaakt zal moeten worden.
Ik herinner me zelfs dat veel "ontmoete" Spanjaarden en Italianen gewoonweg zot zijn van onze frieten/patat met mosselen. Echt bijna allemaal. Dus pas maar op...
De vraag blijft: wat is typisch "germaans"? Ik vrees dat zelfs dat vager en vager kan ingevuld worden. Kerstboom en paasboom (ik gebruik hier nu toevallig de christelijke variant, lees daar maar overheen) enzo zijn overduidelijk germaanse tradities, maar zijn die niet sterk overgenomen door anderen ook?
Ik denk nu eenmaal echt dat geheel Europa daarenboven genetisch germaans te noemen is of minstens 50% germaans. West-europa is misschien juist "westers" door het Keltisch mengkarakter, niet zozeer de germaanse basis.
Daarenboven voel ik mij vooral Vlaming-Nederlander dan germaan. Juist omdat ik eerder keltisch-germaans ben zeker dan 100% één ding? Langs mijn vaders kant ben ik zeer pruisisch-germaans: "burvenich"-familie komt uit regio brandenbrug naast berlijn (+/-1700). Ik voel daarenboven soms meer dan anderen dat Duitsland en de Duiste bevolking wat miskent is sinds de oorlogen (band?

). Maar mijn moeder heeft wortels in zuid-frankrijk - Toscane. En ik hou inderdaad van Toscaanse keuken. Dus ja...
Er bestaat uiteraard zoiets als "Gründlichkeit", maar dat is vooral "Duits" en niet "Germaans". (In de Engelse taal kennen ze dat verschil echter niet...

, tenzij je "germanic" gebruikt)Alhoewel Nederlanders dat zeker ook kennen en het verschil tussen Walen en Vlamingen heeft daar ook iets mee te maken. Maar het Noorden heeft ook een protestantse geschiedenis die dat versterkt, dus geloof speelt ook een rol. Joi de vivre, siesta enz... zijn ook klimatologische gevolgen.