Los bericht bekijken
Oud 13 februari 2004, 01:56   #40
Peter Mertens
 
 
Peter Mertens's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 8 februari 2004
Locatie: Antwerpen
Berichten: 66
Standaard

Beste Rudy,

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Rudy Van Nespen
Dank voor het open antwoord.
geen dank,

hierbij nog de loonfiche uit een interview met het Hobokense ddistritsraadslid van de PVDA, dokter Mie Branders:

Een dokter, dat moet goed verdienen?

Mie Branders. Om juist te zijn, verdien ik 1.115 euro per maand. Evenveel als de andere werknemers op de groepspraktijk. Ik vind dat maar normaal: het werk van de mensen die de praktijk kuisen of het onthaal doen, vind ik evenveel waard als dat van mij.

Ons systeem met een vast loon voor de dokters heeft veel voordelen. Je weet dat je maandloon er ligt en dat het niet afhangt van het aantal consultaties. Je neemt dan ook meer tijd voor je patiënten, voor hun verhaal, hun problemen.

Daar komt wel het geld bij dat je verdient als districtsraadslid?

Mie Branders. Inderdaad. Per vergadering krijg ik bruto 78 euro, er zijn twee vergaderingen per maand, één commissievergadering en een districtsraadvergadering. “Het is vooreerst een principiële kwestie dat iedere verkozene zijn zitpenningen doorstort naar de PVDA. Het is natuurlijk de partij wie het geld toekomt, en niet de verkozene. Trouwens iedereen die zich kandidaat stelt op een lijst van de PVDA ondertekent deze principeverklaring op voorhand. In Hoboken zijn er tientallen hoofdrolspelers en nog veel meer belangrijke figuranten bij ons partijwerk: in Geneeskunde voor het Volk, in onze bedrijfswerking, in onze streekwerking, in onze jongerenwerking, in onze districtswerking. Zoveel mensen zijn betrokken bij mijn tussenkomsten in de districtsraad. Het zou wel erg tegenstrijdig zijn met onze politieke opvattingen, als ik de zitpenningen in mijn eigen zak zou steken. Wie betaalt de verkiezingscampagne? Wie betaalt onze nieuwsbrief Potje Open? Wie betaalt ons propagandamateriaal? Wie betaalt onze krant? De partij. Ik stort openlijk via de bank de zitpenningen op de rekening van de PVDA, anders moet ik nog belastingen betalen op iets dat ik niet heb gekregen.

Wat met de voordelen in natura van je job?

Mie Branders. Tijdens de districtraad van juni werd er voorgesteld dat elke fractieleider een gsm zou krijgen. Het waren bijzonder prijzige gsm's: voor 6 exemplaren werd er in ons jaarbudget 4.000 euro voorzien. Ik heb dan zwaar gediscussieerd dat de PVDA-fractie geen gsm moest hebben. Als ik telefoononkosten heb, zal ik die wel betalen van de 78 euro die we per zitting krijgen. Daar moet de belastingbetaler toch niet voor opdraaien? Ik heb gezegd dat ze het geld voor mijn gsm terug moesten opnemen in de begroting en er vuilzakken van moesten kopen voor de Hobokenaars. Uiteindelijk hebben alle oppositiepartijen geweigerd.


Wat vind je van Steve Stevaert die in 2002 met zijn visa-kaart 22.210 euro uitgaf voor 97 restaurantbezoekjes?

Mie Branders. Ik kan niet begrijpen dat hij zo mager kan blijven. Ik denk dat dat goed is voor de mensen... die restaurants uitbaten.

groeten,


P'ter

NB: Om dicht bij de mensen te zijn, aarzelt de socialistische minister Steve Stevaert niet om op het terrein te komen, bijvoorbeeld in restaturants. In 2002 deed hij dat 97 keer. Zijn Visa-kaart, die hij krijgt voor het uitoefenen van zijn functie, tikte in totaal 22.210 euro aan (895.951 BF).

Wat een minister verdient (euro/jaar)
Bruto wedde 178.921
Vakantiegeld 2.519
Eindejaarspremie 4.786
Representatiekosten 3.312
Huisvesting 12.802

Wat een parlementslid verdient (euro/jaar)
Bruto wedde 69.219
Vakantiegeld 5.307
Eindejaarspremie 2.020
Onkostenvergoeding 19.381
__________________
www.petermertens.be
Peter Mertens is offline