18/02 "Gemiddelde temperatuur stijgt met vier graden tegen 2100"
Als de concentratie van drijfgassen in de atmosfeer blijft stijgen, gaan we even warme, of zelfs warmere zomers tegemoet dan de zomer van 2003.
Volgens een Zwitserse studie zal de gemiddelde temperatuur in Europa tegen het einde van deze eeuw met vier graden stijgen. De hittegolf van de voorbije zomer vertoont bovendien vele overeenkomsten met de klimaatmodellen voor de tweede helft van deze eeuw. De bevindingen van klimaatwetenschapper Martin Beniston, van de Zwitserse universiteit Freiburg, werden gepubliceerd in het jongste nummer van het vakblad Geophysical Research Letters.
Beniston onderzocht onder andere statistische gegevens tijdens de hittegolf van het voorbije jaar in Basel. Die resultaten vergeleek hij met gegevens uit de vorige eeuw en met de mogelijke extreme temperaturen, uit simulaties van de komende eeuw. Uit die vergelijking bleek dat de zomer van 2003 als maatstaf kan beschouwd worden voor de toekomstige zomers.
In enkele interviews wees Beniston er vorig jaar al op dat de klimaatzones de komende vijftig tot honderd jaar naar het noorden zullen opschuiven.
In januari stelde een onderzoeksteam uit Zürich, onder leiding van Christoph Schär, een gelijkaardige studie voor. Daaruit bleek dat vanaf 2071, één zomer op twee in Europa even warm of zelfs warmer zal zijn dan de zomer van 2003.
|