Een gekend citaat van Hitler, dat met opvallende gretigheid wordt geciteerd door de meeste rechtse tot extreemrechtse deelnemers op blogs en forums allerhande, is wat PB-deelnemer
daiwa andermaal gisteren herhaalde (
bron): En Hitler zei: "
We are socialists, we are enemies of today's capitalistic economic system" Net alsof een roedel bijtgrage krokodillen plots zouden uitkrijsen: "wij zijn schapen, u heeft niks te vrezen van ons".
Een simpele zoekopdracht met Google levert duizenden malen dit citaat op. Typisch is dat dit citaat op het net enkel is terug te vinden in de Engelse taal. Het citaat werd blijkbaar ooit door iemand op het internet geplaatst en tot in den treure toe gecopieerd en herhaald door anti-socialisten en anti-democraten van allerhande slag en politieke origine. Stormfront citeert het, Vlaams Belang(-ers) citeert het, Blood & Honour citeert, en ga zo maar verder. Dat is helemaal geen toeval want Hitler was inderdaad net zoals zijzelf een virulente anti-socialist en anti-democraat, en dat is beslist erg zacht uitgedrukt.
Uit nieuwsgierigheid heb ik de moeite genomen om de oorsprong van Hitlers citaat "We are socialists" op te sporen. Als oorspronkelijke bron wordt uit het boek 'Adolf Hitler: The Definitive Biography' (blz. 306) uit 1976 van de gekende historicus John Toland geciteerd. Dit boek heb ik in Nederlandse vertaling in huis dat voor het eerst in 1977 onder de Nederlandse titel 'Adolf Hitler. Het einde van een mythe' werd uitgegeven. Voor zover ik heb kunnen nagaan, citeert geen enkele andere historicus - die naam waardig - het "We are socialists"-citaat van Hitler. Maar ik kan me vergissen.
In John Tolands 'Adolf Hitler. Het einde van een mythe' heb ik dan dit citaat op bladzijde 244 teruggevonden. Bij deze dan een primeur (zou het?) op het internet voor het eerst in het Nederlands het beruchte "We are socialists"-citaat van Adolf Hitler. De engels-onkundigen weten vanaf nu waar het in het nederlands terug te vinden (zonder dank). Op 1 mei 1927 waren in Restaurant Clou te Berlijn ongeveer 5.000 mensen opgedaagd voor een meeting van de NSDAP. 1 mei, was traditioneel de viering van de marxistische vrije dag van de arbeiders en de Führer begon als een volleerde tweede Lenin aan zijn speech: "
Wij zijn socialisten, vijanden van het kapitalistische economische stelsel van vandaag met zijn exploitatie van de economisch zwakken, zijn onbillijke lonen, zijn oneerlijke waardering van de mens naar de mate van zijn rijkdom en bezit in plaats van naar zijn verantwoordelijkheden en prestaties, en wij zijn vast van plan dit systeem onvoorwaardelijk te vernietigen." Men kan zich voorstellen dat de duizenden opgekomen werkloze verarmde Duitse arbeiders dit soort vroeg populistische praat op veel applaus onthaalde.
Dit gezegd zijnde ging Hitler verder met zijn langdradige betoog over Lebensraum, want Hitler poogde voortdurend dit begrip de leden in te hameren. "
Tweeenzestig miljoen Duiters", sprak hij, "
zitten opeengedrongen in een ruimte van maar 450 000 vierkante kilometers. Dit is een belachelijk cijfer als je het vergelijkt met de omvang van andere naties in de wereld van vandaag. Er zijn slechts twee oplossingen: de bevolking verminderen door ons beste mensenmateriaal uit Duitsland te verdrijven, of het grondgebied in overeenstemming brengen met de bevolking, desnoods door oorlog. Dit is de natuurlijke weg die de voorzienigheid heeft gewezen."
Niet bepaalde socialistisch geïnspireerd betoog, en de rest van de speech "We are socialists", wordt door de manipuleerders ervan steevast wijselijk weggelaten omdat anders hun argumentatie verder geen steek meer houdt. Reeds dan al valt zijn woordgebruik op: 'vernietigen', 'uit Duitsland verdrijven', 'desnoods door oorlog', 'de bevolking verminderen'. Geen loze beloftes, zo zal later blijken, maar stuk voor stuk allemaal zaken die hij vanaf 1933 ook werkelijk ten uitvoering zal brengen. Op dat ogenblik dat hij die woorden sprak was het echter nog maar 1927. De twintiger jaren van de 20ste eeuw was de periode dat Hitler aan de opbouw van de NSDAP werkte. Deze toespraak "We are socialists" dateert van 1 mei 1927 (de feestdag van alle arbeiders overal ter wereld), en ruim twee jaar nadat hij ontslagen werd uit de gevangenis van Landsberg waar hij vastzat wegens het plegen van een militaire staatsgreep (de beruchte Bierkellerputsch).
Na de mislukte militaire staatsgreep door Hitler en de zijnen van 8 november 1923, werd Hitler enkele dagen later opgepakt, veroordeeld tot vijf jaar opsluiting maar komt reeds vervroegd vrij op 20 december 1924. Hitler aarzelt even wat te doen maar enkele maanden later, op 27 februari 1925, neemt hij de leiding van de NSDAP weer op zich. Hitler was in de gevangenis tot het besluit gekomen dat het verstandiger was om 'de staat van binnenin te veroveren' en neemt met zijn N.S.D.A.P. deel aan de Parlementaire verkiezingen (Reichstagwahlen). Met de Rijksdagverkiezingen van 7 december 1924 had de N.S.D.A.P. slechts 3% van de stemmen behaald. Vier jaar later, in 1928 (een jaar na "We are socialists") valt ze zelfs terug tot 2,6% van de stemmen. Het waren moeilijke beginjaren voor Hitler en zijn NSDAP.
Rijkspropgandaleider Jozef Goebbels had met Hitlers speech "We are socialists" gehoopt op een tweede rode rel, maar alles verliep vreedzaam en de rede haalde niet eens de grote kranten. Vastbesloten de aandacht van het publiek op de partij te vestigen organiseerde Goebbels weer een bijeenkomst, drie dagen later op 4 mei 1927, in de zaal van de Veteranenbond te Berlijn. Goebbels liet de dagen ervoor een uiterst provocerende antisemitische affiche (`Een volk in wanhoop! Wie zal ons redden? Jakob Goldschmidt?') verspreiden en duizenden stuks ervan aanplakken over gans Berlijn. Goldschmidt, een grote bankier, werd uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen, maar haakte op het laatste moment af en zond zijn prive-secretaresse naar de bijeenkomst.
Goebbels was goed in vorm en het publiek genoot van zijn ironie. "
Welkom, Berlijnse arbeiders!" begon hij. "
Een welkom ook voor een charmante jongedame, de secretaresse van Jakob Goldschmidt. En doet u maar geen moeite ieder woord dat ik zeg te noteren. Uw baas zal het morgen in alle kranten kunnen lezen." Hij ging voort met schimpen op `Joodse kranten' en `perssynagoges', totdat een tegenstander uitriep: "
Je ziet er zelf ook niet zo best uit!". De man, een al wat oudere dominee, bleef interrumperen, totdat Goebbels tenslotte zijn bruinhemden een teken gaf hem eruit te zetten. Daarbij werd de predikant zo toegetakeld dat hij in een ziekenhuis moest worden opgenomen.
Op 30 januari 1933 greep Hitler de macht. De eerste die opgesloten werden in de concentratiekampen waren, nog voor de Joden, zigeuners enz.: socialisten, vakbondsleiders en communisten. Nauwelijks twee maanden nadat Hitler de macht greep, maakte Heinrich Himmler, de Rijksleider van de SS, op 30 maart 1933 op een persconferentie de oprichting van het concentratiekamp Dachau bekend. Een klein onopvallend berichtje uit de Münchener Neuesten Nachrichten maakt er melding van: "
Een concentratiekamp voor politieke gevangenen bij Dachau. In dit kamp, met een capaciteit van 5.000 personen, zullen alle communisten en socialisten die de veiligheid van de staat in gevaar brengen, worden samengebracht." (
bron)
Hierna zal Hitler nooit meer verwijzen naar zijn speech van 1 mei 1927 "We are socialists". De truuk om een groot deel van de , socialisten en arbeiders te lijmen voor zijn antisemitisch discours en het voorbereiden van de oorlog had gewerkt en brachten Hitler naar de macht. Vanaf 1933 werden de facto alle socialisten en communisten vogelvrij verklaard en ze zullen het nog zwaar te verduren krijgen!