Het vat is af bij De Hopduvel
Legendarisch biercafé sluit na 28 jaar de deuren
GENT - De Vlaamse bierdrinkers zijn in rouw. Café De Hopduvel sluit op 1 oktober de deuren. Het café in de Rokerelsstraat was 28 jaar lang het Mekka voor de liefhebbers van Belgische streekbieren. Zaakvoerder Jaak Denooze is er het hart van in: 'Ik heb tevergeefs gezocht naar een overnemer.'
Het viel me te zwaar om zeven dagen op zeven in het café te staan', zegt Jaak Denooze. 'Ik sta tenslotte al meer dan 25 jaar in de horeca.'
Negen jaar geleden nam hij De Hopduvel over van zijn broer Toon. Het café was toen al een begrip bij bierkenners. Nu telt Gent verschillende cafés met speciaalbieren, maar De Hopduvel was een pionier. Ook het interieur van het café ademde biergeschiedenis, met aan de muur reclameborden en op de schappen zeldzame glazen en kruiken.
In De Hopduvel worden enkel Belgische speciaalbieren geschonken - het moet zowat het enige etablissement zijn in België waar je geen pils van het vat kunt krijgen. Op de kaart staan zo'n 250 streekbieren. Eten kan er ook: van snacks tot grillgerechten.
'Vooral voor onze ambachtelijk gebrouwen geuze en kriekbier kwamen ze van heinde en verre', vertelt Jaak Denooze. 'Ons café stond in alle gidsen en boeken voor bierliefhebbers. Die kenners - vaak buitenlanders - wisten vaak meer van onze bieren af dan wijzelf (lacht). Onder meer bierpaus Michael Jackson is hier een biertje komen proeven.'
Ook het terras droeg bij tot de aantrekkingskracht van De Hopduvel: een heuse mini-jungle waar het op warme dagen heerlijk toeven is. Of liever: was, want het ziet er niet naar uit dat er zich voor het einde van de maand nog een overnemer zal melden.
'Ik wou eigenlijk al een jaar geleden stoppen', vertelt Jaak Denooze. 'Het gebouw heb ik in maart verkocht, maar ik vond niemand die de uitbating wou overnemen. Kandidaten genoeg, maar ze konden het financieel niet aan. Doodjammer, want De Hopduvel is toch een Gents instituut. Bovendien draait het café nog altijd zoals in de hoogdagen.'
Wat hij na De Hopduvel gaat doen, weet Jaak Denooze nog niet. 'Ik neem eerst enkele maanden vakantie, en daarna zien we wel. Ik wil in elk geval iets doen met de reclamepancartes, waarvan er een stuk of 300 mijn eigendom zijn. Ze vertellen een stuk vergeten brouwerijgeschiedenis. Ideaal voor een boek of een tentoonstelling.'
In de Hopduvel werken vier personeelsleden. Ook de gelijknamige drankenhandel aan de Coupure werd opgericht door Toon Denooze, maar de twee zaken hebben niks meer met elkaar te maken.
www.kaffeedehopduvel.be
Doodzonde. Ik ging er af en toe eens (ook eens een forummeeting in september 2007) voor een goede, zure geuze. Dat zullen we dus moeten missen in Gent. (en de rest, zoals een bediening die nooit voor overdreven snelheid geflitst kon worden, nam je er bij).