De zon = bron van alle leven op deze planeet voedt de mensheid (en in één moeite door alle dieren en planten). Dat is zeer waar indien we extreme omstandigheden nemen zoals de belegering van Leningrad en de Hongerwinter in Holland in de winter van '44 /'45.
In die omstandigheden brengen de mensen spontaan hetgeen ze "over" hebben naar de "markt" om te ruilen voor die zaken die ze nodig hebben. Het is een bewezen zaak dat de zorg voor elkaar in een meer georganizeerde maatschappij een essentieël menselijke eigenschap is : zonder deze wijze van zorg en voedsel delen zou er nooit een soort zoals de "homo sapiens sapiens" hebben kunnen bestaan.
In de eerste grotere autocratische maatschappijen moest men alles wat men produceerde zelfs aan de heerser afgeven, die dan wel bepaalde wie er wat uit deze reusachtige gemeenschappelijke "pot" mocht betrekken. Naarmate de maatschappij evolueerde is er steeds een wisselwerking geweest tussen de (overheids)regulatie en de volkomen vrije markt. Hier is niets nieuws onder de zon.
__________________
Tempo toleras
sed vero aperas
|