Over culinaire teleurstellingen in den vreemde gesproken...
Zo bestelde ik ooit eens een grote superfrikandel speciaal ergens in Holland, het westen van Nederland dus -waar friet overigens patat schijnt te heten (krijg dat woord niet uit mijn strot.. patat, maar goed)- en wat schetste mijn verbazing toen ik het bestelde uiteindelijk aangereikt kreeg?
Ten eerste de hoeveelheid die bij ons in Noord-Brabant als standaardhoeveelheid geldt, schijnt in Holland 'groot' te zijn, waarmee uiteraard mijn vooroordelen over de beruchte Hollandse gierigheid maar weer eens bevestigd werden.
Ten tweede bestond de 'speciaal' uit louter mayonaise en, godbetere, ketchup. Géén gesnipperde juin erbij, en dan dus die gore ketchup in plaats van currysaus. Om het over het feit dat de sauzen in een apart daartoe gemaakt gedeelte van het plastieken bakje werden gedeponeerd, in plaats van over alles heen, teneinde het een zompige vette massa te laten worden zoals het hoort, nog maar te zwijgen.
En uiteindelijk bleek de frikandel ook al niet opengesneden te zijn geweest vooraleerst in het kokend vet te belanden, laat staan dat die gevuld was, zoals het wederom hoort, met bovengenoemde gesnipperde juin, mayonaise en afgemaakt met currysaus.
Met een ijzige blik staarde ik de uitbater van het snacketablissement aan, betaalde zwijgend de woekerprijs die hij er voor vroeg, en kieperde de hele handel direct onder zijn toeziend oog in de afvalbak.
Nimmer meer zou ik me in die barbaarse contreien wagen.
|