Los bericht bekijken
Oud 26 februari 2009, 10:44   #2809
JP Coen
Staatssecretaris
 
Geregistreerd: 27 februari 2008
Berichten: 2.734
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system Bekijk bericht
In elk historisch boek over Amsterdam zult u vermeld vinden dat vele brouwers in Amsterdam Duitsers waren of dat er Duitsers waren die het bier hielpen brouwen volgens Duits procédé.

Ook het Nederlandse Bockbier kwam uit Duitsland.
Het Nederlandse bokbier wordt al sinds 135 jaar gebrouwen. Bokbier bereikte ons land via Duitsland als ondergistend bier in het midden van de negentiende eeuw. Eerst werden de ondergistende 'Beierse' bieren alleen geïmporteerd.De invoering van de nieuwe accijnswetgeving in 1867 was doorslaggevend voor het winstgevend brouwen van deze Duitse biertypen door Nederlandse brouwerijen.

En tenslotte:
Reeds in 1883 kreeg Amstel op de Internationale koloniale en uitvoer handelstentoonstelling in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt de Medaille d'Or voor Amstel Beiersch, Pilsener en Bockbier. Amstel brouwde toen ook nog Weizen, Dortmunder en Münchener.

Besluit: zeer vaak hadden de Nederlandse bieren hadden een duidelijke Duitse inslag. Alleen, de Duitsers waren vermoedelijk strenger bij het brouwen van hun bier. En bovendien: niets is beter dan het orgineel natuurlijk.

Maar noch het orgineel, nog het verwaterde van het origineel kan me bekoren. Geef me maar een goede pint Belgisch bier, fris getapt met ne goeie col.
De periode van 1900 tot 1945

Rond de eeuwwisseling telde Nederland ongeveer 1400 brouwerijen. In de steden, maar ook in de dorpen, behoorden de brouwers door hun status, maar vooral ook door hun rijkdom, samen met de dokter, de pastoor en de notaris tot de notabelen Gebrouwen werd er in de winter; koelinstallaties waren er nog niet en daarom bracht 's zomers brouwen een te groot bederfrisico met zich mee.

De periode '14 - '18 bracht een dodelijke steek toe aan de lokale brouwerijnijverheid in met name België. Er was personeelsgebrek en een tekort aan grondstoffen. Allerlei soorten granen, peulen van erwten, bonen, bieten en alles wat maar enigszins kon dienen, werd gebruikt in de brouwerij.

Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog was meer dan de helft van de brouwerijen in Nederland gesloten. Diegenen die de moed hadden om na WO I opnieuw te beginnnen, mechaniseerden hun bedrijf of kozen voor het samengaan met andere brouwerijen. In Nederland won de lage gisting (een bereiding waarbij de gist werkt op lage temperatuur, ± 7 graden, en op de bodem van de gistkuip neerslaat) hoe langer hoe meer veld.

Uit die periode dateert de grote publiciteitscampagne van Artois (1926) met de nieuwe Stella. Dat Stella spoedig het meest getapte cafébier werd, was in niet geringe mate aan de zorg die aan het bier besteed werd te danken. Het bier werd steeds van het vat getapt, de koelinstallaties werden goed onderhouden, zodat altijd een verse pint geschonken kon worden die goed gekoeld was.

http://www.biertje.tmfweb.nl/geschied.htm

Laatst gewijzigd door JP Coen : 26 februari 2009 om 10:47.
JP Coen is offline   Met citaat antwoorden