De staat
U bent goed geïndoctrineerd met betrekking tot ambtenaren en de staat. Ik las inderdaad onlangs nog in De Standaard dat ambtenaren zich enkel zouden bezig houden met het 'administreren van onze welvaart'. De columnschrijver vertelde een anekdote over een ambtenaar van het ministerie van economische zaken die hij telefonisch trachtte te bereiken, wat blijkbaar niet makkelijk was. Datzelfde soort ideologische columnschrijvers stoort zich natuurlijk niet als ze naar een private firma bellen om dan na het indrukken van 35 preselectieknoppen beantwoord te worden door een callcenter in Calcutta.
Is uw postbode een lummelende ambtenaar? En uw vuilnisophaler? De leraren van uw kinderen op school, genereert onderwijs geen welvaart? Kan het volgens u met veel minder politie? Zijn die mensen niet flexibel genoeg? Het ene ogenblik sociaal assistent spelen en het ogenblik daarna gewapende gangsters achterna. Ik zie het de private sector nog niet doen (de privé flexibel en innovatief? de auto-industrie produceert nog altijd haar aftandse benzinewagens terwijl alternatieven al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw voorradig zijn). Natuurlijk, populaire grapjes vertellen over de politie is gemakkelijk. Of indianenverhalen over de spoorwegen die om de haverklap staken, terwijl dit helemaal niet het geval is. Of over treinen die altijd te laat zijn, terwijl de Belgische spoorwegen misschien niet perfect zijn maar nog altijd een pak beter presteren dan hun geprivatiseerde Britse of Nederlandse collega's, én veel veiliger zijn. In een debat tussen Peter Mertens van de PVDA en De Decker op Klara dacht die laatste daar een antwoord op te hebben: "in Finland zijn de spoorwegen geprivatiseerd en ze functioneren perfect". Wat blijkt achteraf? De Finse spoorwegen zijn 100 procent in handen van de staat. Als het cliché het niet haalt schakelt men dus maar over op de leugen.
Overigens, dé manier om van de staat een geldverslindende machine te maken is vooral:
1) alles privatiseren wat winstgevend is en de verlieslatende activiteiten overlaten aan de staat, zoals men bij de Europese posthervormingen van plan is
2) de staat nog wat meer 'hervormen' en naast onze Belgische ambassades bijvoorbeeld overal Vlaamse Huizen oprichten, of door vier planbureau's naast elkaar te onderhouden, dan zijn we goed bezig natuurlijk... Dus ja we kunnen wel met wat minder hier en daar, bijvoorbeeld door een aantal zaken te herfederaliseren.
Laatst gewijzigd door Erik De Bruyn : 30 maart 2009 om 22:52.
|