Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door system
Wat denkt u van de massale armoede in die tijd?
Wat denkt u van de enorme werkloosheid door overproductie in het Zuiden en teloorgang van de huisnijverheid in het Zuiden in die tijd?
Wat denkt u van de onrechtvaardige belastingen opgelegd door Willem aan het Zuiden in die tijd?
Wat denkt u van de onevenredige vertegenwoordiging ten nadele van het Zuiden in die tijd?
Wat denkt u van de verplaatsing door Van Maanen met een KB van 21 juni 1830 van Hoge Raad van Brussel naar Den Haag, waardoor steeds meer belangrijke centra verhuisden naar het Noorden in die tijd?
Wat denkt u van de bemoeienissen van de protestant Willem in de benoemingen van de priesters en leraars in die tijd?
Wat denkt u van de 'Hollandisering' van het ambtenarenapparaat in het Zuiden waardoor 7 van de 8 nieuwe ambtenaren Hollanders waren in die tijd?
Wat denkt u van de verplichting opgelegd aan het Zuiden de enorme schuld van het Noorden te helpen mee af te betalen in die tijd?
Enz, enz.
|
Zonder in een herhaling van zetten te vervallen, de 'gewone man' in het Noorden had het ook niet goed. Na 1815 lag de economie in de Noordelijke Nederlanden misschien nog wel meer op zijn gat dan die in de Zuidelijke Nederlanden. Willem I, de Koning-Koopman, was inderdaad erg autoritair, voor het hele VKN, niet alleen het Zuiden. Gezien de macht van de Staten Generaal, had een rechtvaardigere verdeling van zetels, in feite voor het grootste deel van de bevolking niets veranderd, enkel voor de elite in het Zuiden (dat was dus wel goed geweest om de rust te bewaren). Het verplaatsen van de Hoge Raad past in beleid van sterkere centralisatie, dit was rationeel een goed besluit, maar het ging inderdaad voorbij aan de gevoeligheid dat Noord en Zuid pas kort geleden waren herenigd. Achteraf is de conclusie gemakkelijk, dat Willem I een concordaat met de katholieke kerk had moeten sluiten, dit valt gedeeltelijk samen met het tevreden houden van de elite in het Zuiden. Wat die staatsschuld betreft, impopulair, maar wanneer men een staat wordt dan is het niet meer dan logisch dat iedereen in die staat daar aan mee betaald. Belangrijker is het feit dat Willem I diplomatiek na de Belgische opstand blijkbaar geisoleerd stond, geen mogendheid was bereid hem te steunen of bereid alle andere grootmachten te bewegen ook neutraal te blijven; waardoor ook op de lange termijn zijn positie onhoudbaar was.