Los bericht bekijken
Oud 14 augustus 2009, 08:37   #43
Hollander
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Hollander's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 27 juli 2003
Locatie: Leiden, Lage Landen
Berichten: 11.997
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Henri1 Bekijk bericht
Stel je krijgt carte blanche en je mag alles veranderen, op "nul" beginnen als het ware.
Hoe zou je België inrichten zodat de vlamingen en ook de Walen en de Brusselaars gelukkig kunnen zijn.
Zo'n beetje een Shadowke-plan, maar dan in België blijven.
Goede vraag. Met de kennis van vandaag zouden een aantal dingen anders moeten zijn.

Het lijkt mij dat verplicht de andere taal leren als tweede taal op school het minste is dat men kan doen om respect voor elkaar te tonen en elkaar te willen begrijpen. Dát, of men hoeft niet één land te zijn. Dus frans in Vlaanderen en NL in Wallonië. In Brussel zou iedereen tenminste vloeiend tweetalig moeten zijn. Dat is niet eens zo moeilijk aangezien er in NL voldoende mensen rondlopen die drie- of viertalig zijn.

Afschaffen (taalgebaseerde) gewesten ten gunste van sterkere provincies. De landsregering heeft uiteraard de taak de middelen naar eer en geweten naar beste weten in te zetten, en zonder dat alles gecompenseerd dient te worden naar het andere gewest. Als men dat taalgebaseerde conflict niet los kan laten, dan moet men niet proberen één land te zijn.

Alle centrale overheidsdiensten (incl ministeries, ambassades, etc) dienen volstrekt tweetalig te zijn. Opbellen en te horen krijgen dat 'de dienstdoende vlaming' afwezig is is een grote schande. Het is dát, of men moet niet proberen één land voor alle Belgen te zijn.

dat lijkt me een goed begin.
Hollander is offline   Met citaat antwoorden