Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bambina
Alles in het werk stellen om te redden wat er te redden valt en de ergste schade nog tegen te houden?
Of voortslapen omdat de economie belangrijker is, we wel een oplossing vinden en het ergste toch al geschied is? Klimaatverandering is immers al hier, nu.
|
Ik denk dat wat we best doen, is met de problematiek rekening houden, zonder te panikeren.
Dat wil zeggen dat daar waar het economisch zinvol/haalbaar is, om broeikas gas uitstoten te verminderen (eventueel tegen een *redelijke* meerkost), doen we dat beter. Indien we op middellange termijn moeten kiezen tussen mogelijke strategieen die a priori ongeveer equivalent zijn, dan moeten we rekening houden met dit extra element om die strategieen te bevoordeligen die de uitstoot het meeste verminderen. En ook reeds nadenken hoe we kunnen leven met de gevolgen. We kunnen ook nadenken (maar nog niks doen!) aan "tegenmaatregelen".
Maar drastische dingen doen die op zich meer problemen kunnen veroorzaken dan wat we eventueel willen vermijden, dat lijkt me voorbarig en verkeerd. We moeten gewoon bewust al het *redelijke* in het werk stellen om onze uitstoot van CO2 beginnen terug te schroeven. Trouwens, we moeten dat ZOWIEZO doen, want fossiele brandstoffen zullen toch wel op geraken.
Ondertussen zal men hopelijk een betere en betere kijk krijgen op wat er werkelijk gaat gebeuren (de voorspellingen gaan nu van "lichtjes vervelend" tot "dramatische catastrofe" - da's niet goed genoeg!) met betere modelisatie, betere en vooral langere waarnemingen en dergelijke.