Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door stropke
http://forum.politics.be/showthread.php?t=128927
Wel met verwijzing naar deze draad postings #4-9-11-19-20 wil ik specfiek iets openen wat over de herwaardering\opwaardering van onze taal gaat. Dit tegen de verfransing cq zuiveren van franse woorden en tegen de ver-engelsing.
In #4 ging het over de confituur met RE in #9 over het nieuwe woord ervoor. In# 20 kwamen enkele goede ideekes:
Fruitsmeer ... Hmm. Het woord maakt zeker een goede kans te worden opgenomen in Van Dale, mits het frequent gebruikt zal worden. Maar ik weet nog wel een paar varianten:
- fruitpasta;
- vruchtenpasta;
- vruchtenkaas ('pindakaas');
- vruchtensmeer;
- vruchtenboter;
- vruchtengelei.
|
Er is wel een verschil tussen confituur en gelei. Confituur wordt gemaakt van vruchten, gelei van vruchtensap.