Los bericht bekijken
Oud 1 december 2009, 22:53   #37
driewerf
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
driewerf's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 9 juni 2004
Locatie: mechelen
Berichten: 11.970
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Sjaax Bekijk bericht
Godsdienstvrijheid is een van de klassieke grondrechten. Het houdt in dat men de vrijheid heeft zelf te kiezen om tot een godsdienst toe te treden en deze te belijden en beoefenen. Het is een van de rechten uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Artikel 18 luidt:
"Een ieder heeft recht op vrijheid van gedachten, geweten en godsdienst; dit recht omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van geboden en voorschriften."

Het artikel formuleert niet expliciet het recht om van een gebouw gebruik te maken teneinde de godsdienst te belijden. Maar in de praktijk maken alle godsdiensten gebruik van gebouwen, tempels, kerken, moskeeën. Het is zogezegd een verworven recht. Bij vrijheid van godsdienst hoort de vrijheid tot de bouw van een gebedshuis.

Als de bouw van gebedshuizen wordt toegestaan, welke bouwkundige beperkingen mogen er dan worden opgelegd? Normale bouwkundige voorschriften zou ik denken. Maar mag je beperkingen opleggen aan de vorm? Is dat niet een beperking van de de godsdienstvrijheid?
De godsdienstvrijheid impliceert de vrijheid om de voorgeschreven riten uit te voeren, in de daarvoor voorziene gebedsruimten (kerk, moskee, synagoge, loge). Indien die ruimte niet voorhanden zijn, of te klein zijn voor het aantal gelovigen, moet men de mogelijkheid hebben om in de nodige accommodaties te voorzien.
As such heeft het Zwitsers referendum geen verbod om moskeeën ingevoerd, en is de vrijheid van godsdienst niet geschonden. Wat wel geschonden is, is het gelijkheidsbeginsel. Met het minarettenverbod viseert men zeer duidelijk één groep, ontneemt men rechten aan één geloofsgemeenschap, zonder hiervoor objectieve redenen te geven. Astrid Essed, die hierover een draad opende, was daarin ferm naast de kwestie.
driewerf is offline   Met citaat antwoorden