22 september 2010, 15:00
|
#2
|
Gouverneur
Geregistreerd: 7 juni 2010
Berichten: 1.203
|
Nog een interessante aanvulling:
Citaat:
Mooi mooi. Het fascistische, anti-communistische, patriottische en zeer koningsgezinde Légion National-Nationaal Legioen geleid door Paul Hoornaert, die zichzelf -aldus Maurice De Wilde tijdens het interbellum als 'de Pretoriaanse Wacht van de monarchie' beschouwde. Deze beweging had veel vertakkingen in het Belgische establishment, leger, het Hof en staatsveiligheid.
Voor de oorlog profileerde het Légion National zich als de enige vertegenwoordigers in België van Mussolini's fascistische revolutie. Nog voor de wet op het verbod van privé-militities paradeerden de stoottroepen van het Nationaal Legioen als enige militie in het Belgisch politieke landschap met helm, en gezien ze de kopie van het Italiaanse Fascisme nastreefde: een zwart hemd. Dit om -compleet in de stijl van het interbellum "alle Vlaamse manifestaties van de straat te vagen". Anti-democratie, anti-parlementarisme en verheerlijking van de monarchie waren het Leidmotiv van het Nationaal-Legioen. Allemaal niet zo vreemd in het interbellum. Aan het einde van de jaren '30 deelde ook het Verdinaso (van na de Nieuwe Marsrichting) deze waarden, en in het VNV stond een meerderheid niet afkerig voor een min of meer autoritair regime. (Al dan niet tijdelijk in tijd).
Ook de linkerzijde had zijn intelligentia. In 1936 verklaarde de socialist Hendrik De Man aan Joris van Severen en Léon Degrelle: "Ik ben een fascist". Het gesprek werd door Van Severen summier genoteerd. Wat De Man met zijn uitspraak bedoelde is niet duidelijk. Ongetwijfeld had het woord toen niet niet de betekenis die het nu heeft. Het fascisme en Nazisme hadden Italië immers uit de economische crisis gehaald, en overal werd met verbazing gekeken naar de realisaties van de politieke beweging die zichzelf "De Nieuwe Tijd" noemde.
In 'de wonder zomer van 1940' -een historiografisch begrip, waarin iedereen van mening was dat gans Europa voor een lange tijd onder de hegemonie van Duitsland zou blijven - hoopte het Nationaal Legioen een Belgische Nieuwe Orde te kunnen realiseren, waarbij onder andere aan Koning Leopold III ook wetgevende macht zou worden gegeven en het parlement zou worden onbonden. Duitsland zag echter een meer gedienstige gesprekspartner in het VNV, en in het zuidelijke landsgedeelte in Rex... Het VNV zag de kans om haar Nieuwe Orde uit te bouwen, waarbij de macht van de Vlamingen in Vlaanderen in overeenstemming zou zijn met hun getal, aldus Mark Grammens. Wegens deze reden diende het Nationaal Legion ondergronds te gaan, en werd het haast gedwongen zich te binden met het Verenigd Koninkrijk en haar bondgenoten tegen Duitsland. Zo ontstond uit het Nationaal Legioen de kern van het georganiseerde verzet. Volgens historcus Etienne Verhoeyen en volgens Maurice De Wilde ging het om een bondgenootschap met de anglo-democraten die maar zeer moeilijk tot stand kwam. Tot in 1945 -dus na de bevrijding- was er een zeer anti-democratische kern aanwezig in het Geheim Leger, aldus historici Bruno De Wever en Chantal Keseloot.
De historische volledigheid maakt bepaalde uitspraken van bepaalde politici van tijd tot tijd zeer geestig. Zo waarschuwde een zekere A. Flahaut de oudgedienden van de Koninklijke Verbroederingen van het Geheim Leger hen tijdens de plechtigheid van 28 april 2002 wegens hun constante toewijding aan de democratische zaak voor een zorgwekkende, en heel ernstig opnieuw opstekende anti-democratische tendens m.n. het Vlaams Blok. Ze zullen het graag gehoord hebben... Het eigen zwarte verleden schijnt men vlug te vergeten.
|
Gerd Vantyghem
http://www.lowlandsmilitaria.be/foru...ead.php?t=3620
|
|
|