28 april 2011, 13:00
|
#17
|
Banneling
Geregistreerd: 4 juni 2004
Locatie: onder mijn wijnstok en vijgenboom
Berichten: 78.216
|
Citaat:
kodo kodo
Met de tweede alinea wilde ik het volgende zeggen: beweren dat je alleen op kleine schaal, zoals in het antieke Athene, directe democratie kunt invoeren, is niet geheel bezijden de waarheid, maar toch wel even gemakzuchtig als Rousseaus bewering dat het zuiderse temperament geen democratie verdraagt. In Zwitserland wordt over heel veel dingen op kantonaal niveau besloten, en heeft het (con)federale niveau tamelijk weinig bevoegdheden. Dat lost het probleem op door iets wat we in de EU zouden kunnen hebben als het subsidiariteitsbeginsel serieus werd genomen: de grotere verbanden van regio, staat of statenbond wordt zijn voor zo weinig zaken bevoegd, dat de burger er nog steeds zicht op heeft en erover mee kan praten. In de EU, met haar meer dan 100.000 bladzijden wetgeving, staan we daar niet alleen zo ver van af dat de burger niet weet waar de EU mee bezig is, maar dat het EU-parlement het ook niet weet.
Laat staan dat de burger zou weten welke parlementariër deze zaken behoorlijk behartigt. Hij kan hooguit bij nadere beschouwing terecht concluderen dat zo'n parlementariër onmogelijk kan bestaan.
In de EU komt daar nog iets bij: het parlement heeft geen bevoegdheid tot het indienen van "wetsvoorstellen" (in de praktijk meestal voorstellen voor verordeningen). Daardoor zien parlementariërs zich ook nooit genoodzaakt om "wetten" op te stellen, zich vragen te stellen over de verbanden tussen primair, secundair en tertiair recht of grondig de scheiding der machten, veeleer het ontbreken daarvan, te analyseren. Zij nemen teksten van de Commissie aan, bekijken de retouches van de Raad of verzetten zelf een paar komma's, en dat alleen de ambtenaren op de hoogste echelons van de Commissie en soms de Raad weten waar het eigenlijk over gaat, nou, zij zullen wel de laatsten zijn om het u en mij te verklappen. Ze worden heel goed betaald om te doen alsof ze iets doen.
Ten slotte behoeft de burger niet zo onwetend te blijven als hij nu wordt gehouden. Pas wanneer om zijn mening wordt verzocht, zal hij gaan nadenken en, zoals Paul Nollen betoogt, deskundigen gaan raadplegen. En deze deskundigen zullen niet de twintigduizend lobbyisten zijn die nu, zogenaamd met geen enkele ondemocratische bedoeling, in Brussel rondsluipen.
|
Mooie posting. +1 reputatiepunt
|
|
|