Los bericht bekijken
Oud 14 juli 2004, 20:49   #8
@lpha
Parlementsvoorzitter
 
@lpha's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 17 november 2002
Locatie: 't Stad
Berichten: 2.356
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Phrea|K
Ik zie wel wat in je theorie over een gelijke startpositie (zolang het maar' blijft tot 1 gelijk basisinkomen en geen 'bijsturingen' achteraf om toch maar een kunstmatige gelijkheid in stand te houden) , maar wie moet er dan die grondstoffen delven, olie opboren,... ? Vermits dit nu gemeenschapsgoed is geworden, is het niet langer interessant voor een onderneming om dit op een zo efficiënt mogelijke manier uit de grond te halen; ze maken er immers geen winst meer op.
Een onderneming blijft winst maken hoor. En ze blijven er ook alle belang bij hebben om efficient te werken.
In een zuivere vrije markt systeem (dat is niet het geval nu, de meeste grondstofdelvers verkregen priveleges van al dan niet corrupte overheden ) wordt de waarde of rente van een olieveld bepaald door de hoogste bieder. Die heeft vervolgens het recht olie op te pompen. Het is duidelijk dat hij belang erbij heeft dit efficient te doen. Kunstmatige schaarste veroorzaken door weinig op te pompen is in zijn eigen nadeel.
De olieprijs stijgt welliswaar doch de rente gaat mee de hoogte in want er zullen altijd firma's zijn die wat graag de olieproductie willen overnemen bij gestegen olieprijs. Door de verminderde omzet daalt ook het rendement van de investeringen. Ik ben geen boekhouder maar een boortoren die werkt of niet werkt kost quasi evenveel.
Dat is zoals een boer die zijn veld niet bewerkt. Hij betaald rente maar heeft geen opbrengst.
@lpha is offline   Met citaat antwoorden