Er is blijkbaar wat verwarring over de officiële talen in België.
wat zegt de grondwet ons?
Citaat:
Art. 4
België omvat vier taalgebieden : het Nederlandse taalgebied, het Franse taalgebied, het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en het Duitse taalgebied.
Elke gemeente van het Rijk maakt deel uit van een van deze taalgebieden.
De grenzen van de vier taalgebieden kunnen niet worden gewijzigd of gecorrigeerd dan bij een wet, aangenomen met de meerderheid van de stemmen in elke taalgroep van elke Kamer, op voorwaarde dat de meerderheid van de leden van elke taalgroep aanwezig is en voor zover het totaal van de ja-stemmen in beide taalgroepen twee derden van de uitgebrachte stemmen bereikt.
|
maw, de officiële taal in het Nederlandse taalgebied is het Nederlands, enkel en alleen het Nederlands. Nergens in de grondwet staat dat gelijk welke taal een evenwaardig statuut heeft als het Nederlands, noch dat gelijk welke anderstalige meer rechten moet krijgen dan andere anderstaligen.
De opmerking van De Wever ivm de Marokkaanse rechters was dus zéér terecht. Franstaligen hebben in Vlaanderen evenveel rechten als andere anderstaligen: ze hebben alle rechten behalve het recht om in hun eigen taal bediend te worden door de overheid. Net zoals dat in Wallonië trouwens is, Nederlandstaligen hebben niet meer rechten dan andere anderstaligen.