Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door maddox
Waterstofopslag is het moeilijk boeleke dan. Onder zeer hoge druk in stalen tanks is qua kostprijs en technologie de simpelste. Maar da's enorm verspillend kwa transportkost, en waterstof is een klootzakje, zelfs de dikste stalen wanden kunnen het niet tegenhouden. Na een tijdje zijn die tanks gewoon leeg.
Mits genoeg energie zou men waterstof en koolstof uit de atmosfeer aan elkaar kunnen binden om een vloeibare koolwaterstof te maken, die veel gemakkelijker op te slaan is. Maar dan spreken we over "belachelijk veel energie in overschot".
|
Het is inderdaad mogelijk om met behulp van zonne-energie tot een diesel-brandstof te komen. Door een mengsel van water en CO2 te verhitten in een zonnecollector, en in aanwezigheid van een metaaloxide-katalysator, kan dit tot syngas (H2 + CO) omgezet worden. Dit vergt inderdaad zeer hoge temperaturen, in het bereik van 700 tot 900°C. Dus een zeer sterke CSP-collector (concentrated solar power) zal nodig zijn om de die temperatuur op te jagen. Onderzoek dus naar fotothermochemische productie van syngas staat nog in z'n kinderschoenen.
Eenmaal syngas gevormd, kan met een Fisscher-Tropsch proces gevolgd door een hydrocracker een zeer goede diesel worden gesynthetiseerd (een cetaangetal van ongeveer 75). Dit laatste is reeds bewezen en commerciëel beschikbare technologie.