Los bericht bekijken
Oud 14 april 2012, 01:24   #78
Jacob Van Artevelde
Europees Commissaris
 
Jacob Van Artevelde's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 19 mei 2008
Locatie: LEUVEN / DIETSLAND / DE HERENIGDE NEDERLANDEN
Berichten: 7.933
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Frans Oghtendlicht Bekijk bericht
...maar als ge dat stuk grondgebied dat de noordelijke helft van de Belgische staat heeft tot nieuwe staat gaat uitroepen zou ik het wel vreemd vinden dat ge de vlag gebruikt van een oud graafschap waar meer dan de helft van dat grondgebied nooit bij heeft gehoord.
Maar toch worden ook Brabanders en Limburgers allemaal 'Vlamingen' genoemd naar dat oude graafschap, en dat zal wel zijn reden hebben. (In de tijd van de Renaissance noemden de kunstenaars die in Italië werkten zich immers allemaal Fiaminghi, ongeacht of ze nu van Brabant, Henegouwen , Vlaanderen of Holland afkomstig waren.)
Waarom zou dan de vlag van het graafschap niet die van de Vlaamse staat mogen zijn?

Het graafschap Vlaanderen is trouwens de bakermat van de Nederlandse kultuur en bevond zich steeds op een strijdplaats waar het de eerste schokken moest opvangen van de eeuwenoude aards- en erfvijand. Dat alles verleent dat haast mythische graafschap een aureool van tragiek en heroïek.
Het zou dus eerder vreemd zijn van die vlag niet te gebruiken, temeer daar die vlag reeds die van het Vlaamse Gewest is.

Trouwens die van Brabant is na kleureninversie net dezelfde...Antwerpen op zich bestaat niet want dat IS in wezen Brabant. En wat men Limburg noemt was het graafschap Loon, met als kleuren rood en geel.
Dus: in de huidige vlag van het Vlaamse Gewest vinden we de drie kleuren terug van de drie samenstellende entiteiten. Het is ook historisch de meest verantwoorde, al zou ze wel moeten gezuiverd worden van al het kermisachtige wit dat er in zit.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Fi...f_Flanders.svg

Desondanks vind ik die leeuw maar geschminkt met dat rood. Van twee kleuren gaat meer kracht uit. Zwart en geel is een zeer sterke kombinatie; rood verwatert de uitstraling die daarvan uitgaat. Kijk en voel het verschil!

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Frans Oghtendlicht Bekijk bericht
Maak dan toch iets dat de kleuren van alle delen bevat, of iets helemaal nieuw.
Een nieuwe konstruktie, zonder traditie, ach, hoe historisch onverantwoord!
Jacob Van Artevelde is offline   Met citaat antwoorden