Verslag door de B.U.B.:
---
VERSLAG DEBAT “RES PUBLICA” 23 MEI 2012: “MONARCHIE – REPUBLIEK”
het Koninklijk Paleis
VERSLAG DEBAT “RES PUBLICA” 23 MEI 2012: “MONARCHIE – REPUBLIEK”
Op 23 mei jl. vond in Antwerpen een debat plaats tussen enerzijds monarchisten (de publicist mr. Frank Judo en dr. Bruno Yammine, lid van de partijraad van de B.U.B.) en anderzijds republikeinen (de licentiaat in de filosofie Johan Sanctorum en Prof. J. Dumolyn van de UGENT, PVDA). Een opgemerkte gast was Bruno Valkeniers, voorzitter van het Vlaams Belang.
Het debat, georganiseerd door Res Publica, een Vlaams-nationalistische vereniging, werd van meet af aan overschaduwd door de door de Heer Sanctorum en een deel van het publiek opgepookte tegenstelling “Vlaanderen” versus België, waarbij het eigenlijke thema helaas meermaals naar de achtergrond verdween. Het viel hierbij op dat de Heer Sanctorum dikwijls in historisch inaccurate stellingen verviel, waarbij ons partijlid (en in mindere mate ook Prof. Dumoulyn) herhaaldelijk corrigerend diende op te treden. Voor Sanctorum viel zijn “Vlaams project” samen met de republiek, waarbij hij het republikeins gedachtegoed plaatste binnen een Europese traditie. Daarbij rijzen twee vragen: is dit geen erg eurocentrische visie, waarbij “Europees” per definitie gelijkgesteld wordt aan “beter” (Bruno Yammine) en, meer ten gronde, is het monarchisme óók geen Europese traditie, ja zelfs een traditie binnen de Vlaamse Beweging (Frank Judo)?
Opvallend was de consensus over een ceremoniële monarchie, waar werkelijk niemand voorstander van was. Wat dat betreft legde mr. Judo de oorsprong van het “Zweeds model” uit. In Zweden wou men medio jaren 1970 – de socialisten kwamen toen aan de macht – een soort derde weg zoeken tussen kapitalisme en communisme. Vandaar dat men weliswaar het Koningshuis behouden heeft, maar wel de politieke functie ervan afschafte. Men kan bezwaarlijk stellen dat die motivering vandaag in België steek zou houden…
Prof. Dumoulyn nam veel tijd om zijn visie op een marxistisch-leninistische maatschappij uiteen te zetten, maar weigerde zijn premisse door te trekken m.b.t. het afschaffen van elke erfelijkheid in de samenleving. Als erfelijkheid dan toch deel uitmaakt van de maatschappij, waarom het dan geen – beperkte – plaats geven in het publieke leven? Als we werkelijk bedreigd worden door een gewetenloos mondiaal kapitalisme, waarom dan alles inzetten op een strijd tegen een constitutionele monarchie die op Belgisch niveau nog geen 5% van de macht binnen dit systeem uitmaakt? Riskeert links op die manier bovendien niet om een bondgenoot te worden van de radicaal-rechtse strijd om het Koninkrijk België te vervangen door een neo-liberale en radicaal-rechtse republiek “Vlaanderen”?
Het was Frank Judo die op een zonder meer briljante wijze de voordelen van een constitutionele monarchie wist uiteen te zetten, zonder dat de republikeinen hier ook maar één speld konden tussen krijgen. Daarbij toonde hij op omstandige wijze aan dat de constitutionele monarchie het beste uit de republikeinse traditie in de brede zin van het woord – in de zin dat de bevolking middels verkiezingen het politiek leven kan beïnvloeden – en de monarchistische traditie – het staatshoofd als een neutraal, niet-partijgebonden persoon, door erfopvolging bepaald – weet te verzoenen. Inderdaad, méér democratie is niet noodzakelijk een betere democratie omdat de staat nu eenmaal niet te sterk mag worden en omdat “competentie” nu eenmaal niet eigen is aan alle politici. Trouwens, als men ervan uitgaat dat de verkozen politici ondubbelzinnig samenvallen met de bevolking, kunnen die politici zich dan niet alles permitteren, zo vroeg Bruno Yammine zich af. Helaas was enkel een nationalistische scheldtirade van de Heer Sanctorum het “antwoord” dat hij kreeg…
Na een korte pauze stelde het publiek ook nog schriftelijk ingediende vragen. Tot slot volgden er nog mondelinge vragen uit het publiek, waarbij de gemoederen nu en dan hoog oplaaiden.
Al bij al een geslaagde en voor herhaling vatbare avond over een boeiend thema.
---
http://www.unionbelge.be/?p=5736