Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Nietzsche
De veeteelt stoot meer broeikassen uit dan alle auto,s, vrachtwagens, boten, treinen en vliegtuigen bij elkaar.
Het eten van een kilo vlees draagt meer bij bij het opwarming van de aarde dan drie uur met een wagen rondrijden en ondertussen het licht thuis laten branden.
En zo zijn er nog vele voorbeelden te geven, mijn vraag is dus: Is vlees eten eigenlijk nog wel ecologisch verantwoord?
|
Om proteïnen binnen te krijgen is het inderdaad veel beter het veevoer en het land dat daarbij gebruikt wordt, direct te consumeren, in plaats van de omweg via een beest te maken.
Als ik het goed heb, bevat een koe van 400kg zo'n 75kg proteïnen (25g/100g vlees). Eén hectare sojabonen bevat daarentegen 800kg proteïnen (35g/100g bonen, en een opbrengst van 2300kg/ha). Dus één hectare van die bonen bevat de proteïnen van meer dan 10 koeien.
Een koe vreet ongeveer 1250kg sojabonen vooraleer ze geslacht wordt, wat ongeveer een half hectare is.
Kortom, het is 5 keer efficiënter om de proteïnen direct van een hectare te consumeren, in plaats van die te laten omzetten in dierlijke proteïnen via zo'n beest als een koe.
NB: deze cijfers zijn snel ineengebokst op basis van wat algemene inschattingen. Ze kunnen verbeterd worden. Iemand een goeie bron in deze context?