Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door AnarchoChristophe
Je moet gewoon een matig begrip hebben van trofische niveaus om te begrijpen dat vegetarisme (en veganisme nog meer eigenlijk) minder land/arbeid/grondstoffen vereist.
|
Alleen gaat het om veel meer dan het simplistische land/arbeid/grondstoffen. In welke mate zou een omschakeling naar vegetarisme de consumptie van geimporteerde groenten en fruit doen verhogen, en hoeveel kost het transport van die goederen ecologisch gezien (Belgie is bvb niet bepaald een sojabonenproducent)? Wat zijn de effecten op het gebruik (en dus de productie en transport) van pesticiden? Wat is het effect van miljoenen tractors wereldwijd die mogelijk vaker (of minder vaak) moeten uitrijden? Wat is het effect op het koopgedrag van mensen (willen ze graag vnl verse groenten, en betekent dit extra autoritten naar de supermarkt elke maand)? Wat betekent dit voor het "gedrag" in de keuken (extra gebruik van fornuis om te blancheren, aankoop van tweede diepvries om het te bewaren)? Wat is de impact van een verhoging van productie, en dus transport, van voedingssupplementen? Enzovoort.
Toon mij een studie die dergelijke zaken in kaart brengt. De notie dat de kous af is met "koeien laten scheten en hebben meer land nodig", is absurd.