Donckier legt deleugens van de meerderheid in het begrotingsdebat bloot.
Alle vlaamse meerderheidspartijen en de PS komen in hun blootje te staan.
http://hbvl.typepad.com/dekern/
Citaat:
Ieder zijn waarheid
De Kamer debatteerde gisteren over de begroting 2013 en de relancemaatregelen. Oppositiepartij N-VA vond het op niet veel trekken. Maar een bevlogen premier Di Rupo liet zich - weliswaar enkel in het Frans - niet doen. Hij had duidelijk goed gerecupereerd, was spits en humoristisch in zijn replieken. Het maakt dat het al bij al een aangenaam debat werd met vele waarheden en wat leugens voor bestwil.
Zo had Patrick Dewael (Open Vld) naar zijn goede gewoonte het in zijn tussenkomst vooral over het beleid van de... Vlaamse regering. Dewael merkte – overigens terecht – op dat een van de voornaamste belastingverhogingen beslist werd door de Vlaamse regering door de jobkorting af te schaffen.
In die Vlaamse regering zit ook de N-VA. Helaas voor Patrick Dewael publiceerde uitgerekend gisteren consultant PwC een studie waaruit blijkt dat de belastingdruk voor bedrijven in ons land verder is gestegen tot 57,7 procent, 0,4 procent méér dan vorig jaar. Daarmee staat ons land op plaats 155 van 185 landen wereldwijd. Dat is de verantwoordelijkheid van de... federale regering. Open Vld zit in die regering.
Premier Di Rupo van zijn kant verweet de N-VA dat hij en dit land veel tijd verloren omdat de N-VA tijdens de regeringsonderhandelingen eerst een akkoord wilde over de staatshervorming terwijl hijzelf tegelijk de sociaaleconomische problemen wilde aanpakken. Dat is een halve waarheid. Nadat de N-VA afhaakte, stond het Elio Di Rupo vrij om de twee dossiers tegelijk aan te pakken. Toch werd er ook toen eerst onderhandeld over de staatshervorming, daarna over de sociaaleconomische dossiers. Dat gebeurde op uitdrukkelijke vraag van CD&V-voorzitter Wouter Beke. De CD&V zit in de regering Di Rupo.
In zijn repliek argumenteerde Elio Di Rupo ook dat zijn regering afzag van een BTW-verhoging omdat het Planbureau berekende dat dit het land zo’n 8.000 banen zou kosten, zeg maar een Ford Genk. Vreemd, in een interview met deze krant dat morgen verschijnt zegt Johan Vande Lanotte dat het Planbureau had voorgerekend dat een BTW-verhoging wel degelijk voor meer tewerkstelling kan zorgen, maar wel op voorwaarde dat de opbrengst van de BTW-verhoging integraal gebruikt wordt voor een verlaging van de lasten op arbeid. Zowel PS als sp.a zitten in deze regering.
En dan nog dit. Di Rupo kreeg veel applaus van de meerderheid. Vooral toen hij uithaalde naar de N-VA, minder voor zijn beleid. In de wandelgangen kan men immers horen dat CD&V en Open Vld veel verder hadden willen gaan. Maar ze plooiden voor Di Rupo en de PS.
Eric Donckier
|