Ongeloofelijk groene kritiek op de allochtonen
Het begint Mieke te dagen dat het zo niet meer verder kan.
----------------------
BRUSSEL - Het Vlaams parlementslid en voormalig minister Mieke Vogels (Groen!) vindt het hoog tijd om in België het fenomeen van de gezinshereniging te herbekijken. Volgens de groene politica is de gezinshereniging te veel een kanaal geworden om bejaarde vreemdelingen hier een leefloon en sociaal appartement te geven.
ALS minister van Welzijn liet Vogels drie jaar geleden al een studie maken door de Antwerpse universiteit, waaruit het ,,fenomeen'' van de grootouders bleek. ,,Dat is een nieuwe trend. Er zijn 50-plussers die door de kinderen worden overgevlogen in het raam van gezinshereniging, maar eigenlijk gaat het vooral om een goede gezondheidszorg voor de grootouders. In hun land is die vaak onbetaalbaar, bij ons is ze in vergelijking bijna gratis'', zei de Antwerpse sociologe Chris Timmerman toen.
Drie jaar later zegt Mieke Vogels vanuit haar terreinervaring als Antwerps OCMW-raadslid dat België dringend het signaal moeten geven niet het land van belofte te zijn. Vogels pleit voor een solidariteitssysteem met meer investeringen in de sociale voorzieningen in de landen van de ouderen, zodat die daar gelukkig kunnen zijn, en dus niet hoeven over te komen.
Sinds de migratiestop van 1974 is de gezinshereniging een van de meest voorkomende vormen van legale migratie. Vorig jaar noteerde de Dienst Vreemdelingenzaken via de ambassades en consulaten 4.415 dossiers van gezinshereniging met niet-EU-onderdanen en 2.987 dossiers van hereniging met Belgen of EU-burgers. Via de gemeenten kwamen naar schatting 18.000 aanvragen binnen van vreemdelingen die zich al in de gemeente hadden gevestigd, en daarna een gezinshereniging vroegen. In dat laatste cijfer kunnen ook dossiers zitten van mensen die hun aanvraag al langs de diplomatieke weg deden.
De wetgeving voorziet eigenlijk in twee grote kanalen, afhankelijk van de nationaliteit van diegene die de familie wil laten overkomen uit het buitenland. Is de in België wonende persoon een niet-EU-burger, dan mag hij zijn echtgenote en kinderen van jonger dan achttien jaar laten overkomen, op voorwaarde dat de kinderen ten laste zijn. Heeft de persoon die in België woont de Belgische nationaliteit of is het een EU-onderdaan, dan mag hij behalve echtgenote en kinderen ook kleinkinderen, ouders en grootouders laten overkomen. Ze moeten op het ogenblik van de aanvraag voor hun verblijfsvergunning ten laste zijn van de familie. Maar de wet zegt niets over de toekomstige situatie, en daar wringt volgens Vogels het schoentje. ,,Ze zeggen inderdaad dat ze hun ouders bij zich zullen nemen, maar na zes maanden staan ze aan de deur van het OCMW met de mededeling dat het niet meer klikt en de ouders steun en onderdak nodig hebben.'' Door de snel-Belgwet is het voor allochtonen met verblijfsvergunning gemakkelijk om tot de categorie van Belgische aanvragers te behoren.
---------------------------
Gewoon afschaffen.
Als ze mekaar echt missen moeten ze maar naar ginder teruggaan.
__________________
Vlaanderen onze thuis. ...
|