En ook daar vegen ze er dik hun gat aan in dit apenland.
Gelukkig hebben we Europa om ons op de vingers te tikken.
Want ernstig:
eerst spreken we af met die andere landen, dat we het gaan proper houden, en dat we dan vrij mogen in- en uitvoeren onderling, in het belang van de consument ... bla bla .... maar dan blijkt dat wij eigenlijke ordinaire oplichters zijn.
En agressie tegen het personeel: ach, het zijn maar ambtenaren. Als ze eens moeten gaan lopen zijn, dan zullen ze de volgende keer wel wat respect tonen voor de voedsel-gifmenger die goede vriendjes is met een politieker uit de oude machtspartijen.
Kots.
titel: ‘Boete van 1.250 euro voor melkpoeder met salmonella, dat is peanuts’
link:
http://www.standaard.be/plus/20131121/ochtend/10
Citaat:
Voedselveiligheid
‘Boete van 1.250 euro voor melkpoeder met salmonella, dat is peanuts’
Bedrijven die de voedselveiligheid voornamelijk zelf horen te controleren, controleren niet altijd goed.
‘Boete van 1.250 euro voor melkpoeder met salmonella, dat is peanuts’
Van onze redactrice Maxie Eckert
BRUSSEL
In juli vorig jaar haalden Carrefour, Colruyt en Delhaize wokgroenten uit de rekken omdat sojascheuten besmet waren met salmonella. Inspecteurs van de Europese Commissie ontdekten dat de producent de scheuten tot de terugroepingsactie helemaal niet op salmonella controleerde, en dat het voedselagentschap (FAVV) dat niet doorhad.
‘Binnenkort worden de boetes aangepast. Dan kunnen we rekening houden met de grootte van het bedrijf, en met de hoeveelheid niet-conforme producten die op de markt werden gebracht’
Het waren dezelfde Europese inspecteurs die het voedselagentschap erop moesten wijzen dat de controles die er nu wel zijn, niet helemaal deugen. Zo controleert het bedrijf amper de scheuten op salmonella, wel het water waarmee die in contact komen.
Er schort dus iets aan de interne controle binnen dat bedrijf. Maar net die interne controle is een belangrijke pijler van onze voedselveiligheid. Bedrijven met een certificaat voor de ‘autocontrole’ van hun producten krijgen minder vaak inspecteurs van het voedselagentschap over de vloer dan andere bedrijven. Het voedselagentschap controleert de bedrijven met een certificaat vooral op hoe de interne controles verlopen.
Volgens Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop, bewijst het Europees inspectieverslag nog maar eens dat de overheid er niet op mag rekenen dat de sector zich wel zelf zal controleren. ‘Er zijn hardleerse producenten die zich niet aan de regels houden. En als ze over de schreef gaan, moeten ze bestraft worden.’
Agressie tegen personeel
Dat vindt ook Magda Aelvoet (Groen). Ze was ten tijde van de oprichting van het voedselagentschap minister van Volksgezondheid en er, samen met de minister van Landbouw, voor bevoegd. Ze vindt een boete van 1.250 euro voor een bedrijf dat melkpoeder met salmonella exporteerde, ‘peanuts’.
‘Een bedrijf dat van het voedselagentschap het vertrouwen krijgt om zichzelf te controleren, verspeelt zijn krediet als het problemen niet meldt. Zo was het systeem bedoeld. Maar de cultuur van kleine aanmaningen, terechtwijzen in plaats van straffen, bestaat al altijd. Soms moet je wel streng zijn.’
Het FAVV zegt voldoende streng op te treden. Woordvoerster Lieve Busschots: ‘De agressie tegenover ons personeel bewijst dat we streng optreden.’
Dat de bedrijven zichzelf kunnen controleren, vindt Busschots een goede zaak. ‘Bij de officiële controles zijn de bedrijven die zichzelf monitoren vaker in orde.’
‘Binnenkort worden de boetes voor de bedrijven die zich niet aan de regels houden, aangepast. Dan kunnen we rekening houden met de grootte van het bedrijf, en met de hoeveelheden niet-conforme producten die op de markt werden gebracht.’
|