Citaat:
Overheidsschuld klimt naar 101,5 procent
De overheidsschuld is eind vorig jaar gestegen tot 101,5 procent van het bbp. Dat dat is 0,4 procentpunt hoger dan in 2012, meldt het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Het begrotingstekort bedroeg 2,6 procent.
Volgens de cijfers van het INR lag de staatsschuld zowel in 2012 als 2013 boven de drempel van 100 procent. De schuldenberg groeide van 380,157 miljard euro (101,1 procent) eind 2012 tot 387,159 miljard euro (101,5 procent) eind vorig jaar. Daarbij moet gezegd worden dat het om voorlopige cijfers gaat. In september volgt nog een herziening.
Eerder had minister van Financiën Koen Geens (CD&V) aangekondigd dat de schuld in 2013 onder de 100 procent was gezakt – onder meer door de verkoop van Royal Park Investments en BNP Paribas Fortis. Maar het Europese statistische bureau Eurostat stelde zich de vraag of schulden van bepaalde instellingen ook niet moesten worden meegeteld. Het ging bijvoorbeeld over Apetra, de instelling die de strategische oliereserve beheert en bepaalde *intercommunales.
De discussie rond de schuld van die instellingen loopt nog steeds en het ziet ernaar uit dat de overheid er straks geen rekening meer zal moeten meehouden. In de voorlopige cijfers worden deze schulden wel nog meegeteld.
Symbolisch
België had de Europese Commissie beloofd om de staatsschuld eind 2013 onder de drempel van 100 procent te brengen. Dat is dus niet gelukt.
Toch is die 100 procent-grens vooral een symbolische grens. Want *zodra Europa zijn nieuwe definitie van het bruto binnenlands product (bbp) hanteert – dat gebeurt vanaf september – daalt onze schuld in vergelijking met het bbp meteen met een paar procentpunt. Gewoon omdat *onder die nieuwe definitie ons bbp hoger zal uitvallen.
Tekort
België slaagde er vorig jaar wel in het begrotingstekort terug te brengen tot 2,6 procent van het bbp. De Europese Commissie en de overige eurolanden hadden ons land verzocht om het tekort vorig jaar in te perken tot 2,7 procent. Zo wist België in het voorjaar van 2013 in extremis te ontsnappen aan een boete wegens een al jaren aanslepend buitensporig tekort.
Uit de cijfers van het INR blijkt dat zowel de primaire uitgaven (-0,2 procent van het bbp) als de rentelasten (-0,2 procent van het bbp) daalden. De ontvangsten stegen dan weer met 1 procent van het bbp.
|
Bron: De Standaard 17/04/2014: Staatschuld klimt naar 101,5 procent: De Standaard
Wat mij opvalt:
• Koen Geens (CD&V) zei dat de staatschuld
gedaald was, terwijl deze in werkelijkheid
gestegen is.
• Om de situatie 'beter' te maken gaat de EU de staatschuld op een andere manier berekenen. Klinkt bekend in de oren die manier van werken :d
• De uitgaven daalden met 0,2 procent, terwijl de inkomsten toenamen met 1 procent. Hoezo meer besparingen dan extra belastingen?