Los bericht bekijken
Oud 25 april 2014, 09:21   #2
fred vanhove
Secretaris-Generaal VN
 
Geregistreerd: 14 februari 2014
Berichten: 36.376
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door demonen Bekijk bericht
Straks zijn het verkiezingen, maar wat zijn de resultaten van de vorige verkozenen? De Nationale Bank van België houdt allerlei statistieken bij met zeer interessante cijfers. Meer dan de helft van de welvaart waar we jaarlijks voor zorgen, gaat naar de overheid. Daarvan vloeit ongeveer de helft terug naar de mensen via kindergeld, pensioenen en zo. Wat de overheid teruggeeft, is een "herverdeling" van de welvaart, maar ze doet ook zelf geld op aan administratie en dienstverlening zoals politie, gerecht en onderwijs.


Is dat meer of minder dan vroeger? We vergelijken de cijfers van 2012 - de laatst beschikbare - met die van 2003. Wat onze overheid opdoet, is gestegen van 22,8% naar 24,9% . Dus een kwart van alle "waarde" waar we met z'n allen voor zorgen, wordt opgebruikt door de overheid. Goed voor 1.300 euro per gezin per maand, zeer veel in verhouding met een nettoloon. In 2003 kostte de werking van onze overheid 875 euro per maand per gezin.

De som van de lonen van de werknemers van de overheid is groter dan de som van de lonen van alle werknemers in de landbouw, de industrie en de bouw samen. Ook dat lezen we in die statistieken. Per werknemer verdienen zij ook meer. Een werknemer van de overheid verdiende in 2012 een gemiddeld brutoloon van 57.070 euro per jaar, 30% meer dan in 2003. In de landbouw, industrie en de bouw liggen de brutolonen lager: gemiddeld 49.450 euro per jaar of 22% meer dan in 2003. De uitleg dat het hoger pensioen van de ambtenaren een "uitgesteld loon" is omdat zij in hun loopbaan minder verdienen dan in de privé, kunnen we dus in de prullenmand gooien.

Mooi voor de werknemers van de overheid? Niet echt, want wat ze in 2003 met 100 euro konden kopen, kostte in 2012 alweer 124 euro. Hun koopkracht is slechts met zes procent gestegen in negen jaar tijd. De koopkracht van werknemers uit de privésector is zelfs licht gezakt. Dat komt omdat de overheidsuitgaven, en dat zijn dus niet enkel de lonen van de werknemers, in dezelfde periode fors gestegen zijn.

Van 2003 tot 2012 zijn al onze overheidsuitgaven samen, exclusief intrestlasten, gegroeid van 126 miljard euro naar 190 miljard euro, een stijging van 50,7 % . Ook als je rekening houdt met de indexstijging van 24% over die periode, zijn onze overheidsuitgaven dus nog met 21,5 % gestegen, véél meer dan het loon van werknemers. Maar Vlaanderen zal het wel beter doen zeker? Nee, dus. In 2012 heeft Vlaanderen 27 miljard euro uitgegeven tegenover 17,7 miljard euro in 2003. Dat is plus 52,3% . Als je de inflatie er uit haalt, is dat nog een stijging van 23%.

Is dat allemaal goed zo? Nee. Onze overheid is niet efficiënt en weegt zwaar op onze welvaart. Maar er werken inmiddels meer kiezers direct of indirect voor de overheid dan in onze fabrieken. Lastig om uitleggen dus voor de marketeers van de politieke partijen. Gelukkig zijn er ook bij de overheid veel werknemers zijn die beseffen dat het zo niet verder kan en die een geleidelijke correctie van deze kromme situatie verkiezen boven een Grieks scenario.

Roland Duchâtelet, ondernemer

http://www.hbvl.be/opinie/duchatelet...e-cijfers.aspx
Kan die fantast R Duchatelet dan eens uitleggen waar het geld vandaan komt om exuberante lonen te betalen aan zijn sjotters ??
fred vanhove is offline   Met citaat antwoorden