Industriële landbouw combineren met biodiversiteit
Voor de industriële landbouw is veel veevoeder (soja) vanuit Zuid-Amerika nodig. De concurrentie om deze grondstof aan te kopen is hard bijvoorbeeld door China. Biologische of alternatieve landbouw zou gepromoot moeten worden waarbij een soort van evenwicht wordt gevonden om met eigen middelen de landbouw in stand te houden (voordelen: langetermijnvisie behoud diversiteit grondstoffen, evenwicht landbouwcyclus, nadelen:duur, minder exportmogelijkheden omwille van lagere productie). Op lange termijn moet er alleszins een oplossing komen voor het actuele probleem: oppervlakte/kwaliteit (beide lijken steeds te dalen) & absurditeit van het uitputten van grondstoffen.
Alsook lijken de chemische meststoffen voor de planten en gewassen op korte termijn grotere, beter uitziende eindproducten te leveren, er zitten echter minder essentiële sporenelementen in de voeding omdat deze elementen uitgeput raken omwille van het industriële proces met kunstmest waarbij niet voldoende tijd aan de bodem wordt gegeven om te herstellen na uitputting door het graangewas (enkel NPK wordt toegevoegd). Ik kan er enkele artikels bij halen om deze informatie gedetailleerd weer te geven, het gaat echter gewoon om het idee dat de landbouw een grondige herziening nodig heeft.
|