Discussie: "Her"verdeling?
Los bericht bekijken
Oud 4 juli 2015, 12:01   #59
Erw
Perm. Vertegenwoordiger VN
 
Erw's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 14 maart 2004
Berichten: 17.627
Standaard

De grote kosten van het wegvallen van "Staat"?
Die verdwijnen net met "Staat".
De bestaansreden van "Staat", is ongestraft / legaal anderen kosten kunnen opsolferen.
Een contract vereist geen dwang tot naleving. Net zomin als een ruil-koop/verkoop dwang zou vereisen tot betalen/ontvangen. Diegene die zijn deel nalaat, verliest reputatie. En met reputatie, toekomstige klanten. Dat is correctie, incentive tot naleven contract, zonder dwang.

Het verkiezen van een "onvrijheid", is het opgeven van een deel vrijheid, net zoals samenleven en ruilen iets opgeven om een ander iets te hebben is. Prestatie - tegenprestatie.
Ik zie vrijheid als elke prestatie vereist tegenprestatie indien dat gewenst is. Motief: een goede naam behouden. Reputatie zijnde het middel tot het doel.
Vrijheid is niet de afwezigheid van dwang. Het is de afwezigheid van legale dwang. Zijnde een dwang waarin het element prestatie geen rol speelt.
U stelt vaak "maatschappij" gelijk met "Staat". Althans, u gebruikt beide termen door elkaar. Ik doe dat niet. Ik zie "meerderheid" evenmin gelijk aan "Staat". Het gaat gewoon over een groep mensen die samen willen leven omdat ze daar netto voordeel uit halen. Moesten mensen allemaal als kluizenaar leven dan zou niemand zich kunnen specialiseren in taken en zou iedereen, zelfs de meest competente, enkel netto nadeel ondervinden. Samenleven vereist Staat noch legale dwang. Enkel de wil om de eigen toestand te verbeteren. En die is er altijd. Het is net Staat en legale dwang die "kost" is. Een item op de factuur, waar niks tegenover staat, en vaak nog erger: voor de andere items op de factuur grotere bedragen maakt.

U ziet ook "Staat" als een middel tot "profiteren". Het middel is er, en u ziet het bestaan ervan als een opportuniteit voor diegenen die "bekwaam" of eender wat zijn om de opportuniteit te grijpen. Wel, dat is wat "Staat" is. Dat is wat elk "lid" ervan doet. Of het "lid" daar nou positieve of negatieve gevoelens bij heeft, is nogal bijzaak voor diegenen wiens prestatie wordt ingepikt erdoor. Ik zie Staat eerder als schandvlek dan als promo.
__________________
De valse beloftes over NATO expansie van Westen aan Gorbachev. https://forum.politics.be/showthread.php?t=269743
Overheid: de bende deserteurs uit de economie.
Lees dit en besef:
http://achterdesamenleving.nl/wp-con...jgeloof-11.pdf
Voor de speculant-spaarder: buy when negativism, and sell when positivism rules the propaganda. Niet omgekeerd.

Atlas Shrugged, by Ayn Rand
Erw is offline   Met citaat antwoorden