Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Johan Bollen
Uiteraard. Maar hebben die landen ook de gewoonte om zelf te produceren?
Mijn 'ervaring' is dat grondstofrijke landen meestal niet erg bederven zijn in export van 'half' afgewerkte producten. Begrijpelijk? Absoluut. Kijk maar naar Canada, Brazilië, Australië of Rusland...
Moeilijk dat je die evidentie leest in de westerse pers echter. Tenzij je ervoor betaalt.
|
Rusland had die gewoonte in de Sovjet-tijd, maar je moet weten dat hele stukken van Rusland klimatologisch niet geschikt zijn voor landbouw (te koud, te zanderig of te droog). Maar andere ex-Sovjet-republieken, als Oekraïne, Moldavië, Armenië, Georgië, stukken van Centraal-Azië, hebben wel een heel geschikt klimaat voor landbouw.
Na de Sovjet-tijd stortte de landbouw volledig in, hele dorpen migreerden naar de steden, wegen naar dorpen verloederden en waren nog amper berijdbaar. Mensen hadden geen geld meer, dus ook geen geld meer om eten te kopen. De rijken en middenklasse kochten liever West-Europese producten, dat stond beter. Er ontstond op het platteland een soort overlevingseconomie, men kweekte om zichzelf te voeden, en hele dorpen gingen ten onder aan massaal alcoholisme. (nog steeds een groot probleem)
Voor Putin was het platteland geen prioriteit, en toen de steden weer welvarend werden, was het platteland niet klaar om voor hen te produceren, de meeste jongeren waren weggetrokken naar de steden of ten prooi aan alcohol. Gevolg: Rusland voerde alles in. Putin wilde tegensancties EN het platteland terug een toekomst geven, in dit kader moet je het verbod op westerse landbouwproducten zien.
De communisten hebben veel stemmen op het platteland, in die streken zorgde Putin NIET voor een economisch mirakel. Daar is de nostalgie naar de Sovjet-Unie overweldigend.