Los bericht bekijken
Oud 16 november 2016, 09:40   #843
bedrijven docter
Minister
 
bedrijven docter's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 30 april 2016
Locatie: berchem
Berichten: 3.364
Stuur een bericht via Skype™ naar bedrijven docter
Standaard

Dit heb ik net doorgezonden naar Belgie als voorbereiding op de alarmprocedure maandag asDe schuldeiser moet het bedrieglijk opzet van de kapitaalsvermindering in de cvba bewijzen. Dit is niet gemakkelijk als de operatie ook economisch verantwoord lijkt.
Om te beginnen heeft een CVBA minder kapitaal nodig. Het vereiste minimumkapitaal van een CVBA bedraagt nl. slechts € 18.550 i.p.v. € 61.500 bij een NV. Na de omvorming van uw NV tot een CVBA kunt u dan ook in principe belastingvrij uw kapitaal verminderen. U kunt m.a.w. € 42.950 ¬be¬¬lasting¬vrij uit uw vennootschap halen.
Dat betekent dat u bij de omzetting van uw nv of eventueel later het kapitaal drastisch kunt verminderen en aan uzelf en de andere aandeelhouders kunt uitkeren. U wordt niet belast op deze uitkering, ten minste voor zover het gaat om de terugbetaling van werkelijk gestort kapitaal. Gaat het om de terugbetaling van reserves die ‘geïncorporeerd’ zijn in het kapitaal, dan betaalt u op de uitkering 25% roerende voorheffing. De terugbetaling van reserves die ‘vastgeklikt’ zijn in het kapitaal in het kader van de tijdelijke regeling van de regering-Di Rupo is wel belastingvrij, maar pas nadat er sinds het ‘vastklikken’ ten minste vier jaar (voor kleine vennootschappen) of acht jaar (voor grote vennootschappen) verstreken zijn
Het Grondwettelijk Hof heeft nu in een arrest van 9 juni 2016 geoordeeld dat, hoewel het onderscheid in behandeling tussen de schuldeisers van een NV en die van een BVBA berust op een objectief criterium, er geen redelijke verantwoording bestaat voor dit onderscheid. Bijgevolg is het gebrek aan regeling voor de BVBA discriminerend en onverenigbaar met de artikelen 10 en 11 van de Grondwet.

Het toepassingsgebied van het arrest is beperkt tot de BVBA. Dus een CVBA kan kapitaalsvermindering doen zonder schuldeisers bescherming (voorlopig nog). Er is dus werk aan de winkel voor de wetgever.Wij passeren nog juist denk ik.
__________________
Ik werd nooit betaald om de dingen juist te schrijven, maar wel om de juiste dingen te schrijven

Laatst gewijzigd door bedrijven docter : 16 november 2016 om 09:41.
bedrijven docter is offline   Met citaat antwoorden