Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Dadeemelee
In sommige auto's registreert de ECU blijkbaar ongeweten (door de bestuurder) een heleboel gegevens.
Voor het eerst zijn nu die gegevens hieruit in een gerechtelijke uitspraak gebruikt.
http://www.demorgen.be/binnenland/pr...auto-bcbea317/
Toch een paar addertjes onder het gras:
1) wat met de privacy. Moet de bestuurder niet ingelicht worden.
2) in dit geval konden de gegevens van de Porsche niet gebruikt worden. Dus niet erg fair om dat eenzijdig te doen.
Daarom de vraag.
Lap het is dus geen enquete omdat het langer dan 5 minuten duurde 
|
Als men de tekst leest uit de link, is er niets mis mee de zwarte doos mede te gebruiken in het ongevalonderzoek indien de ongevaldeskundigen niet de ware oorzaak kunnen vaststellen en de bestuurders zelf ook niets meer herinneren...
Alleszins veel beter dan sommige randgetuigen die menen iets gezien te hebben en zelfs tegenstrijdige verklaringen afleggen, of het eigenbelangverhaal van de bestuurder waar altijd de andere bestuurder fout was...
1) privacywetten
? 
Dan wil ik eens weten welke bij een verkeers
ongevalonderzoek zouden kunnen ingeroepen worden
?
Best deze link eens lezen:
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/po...-die-jouw-auto
2) Niet fair? Dan lees eens wat er uit de zwarte doos van de Volvo kwam:
Citaat:
Omdat beide bestuurders zich niets herinneren van de klap, deed de politierechtbank van Veurne een beroep op Volvo en Porsche om de gegevens van de zwarte dozen uit te lezen. Dat bleek niet mogelijk bij de Porsche, maar wel bij de Volvo. Daaruit bleek dat de Volvo meer dan 150 km/u reed op het moment van het ongeval, op een plek waar 90 km/u de snelheidslimiet was. Bovendien week de bestuurder van de Volvo van haar rijvak af én gaf ze net voor de crash nog gas bij.
|
De rechter zal dus met die gegevens uit die zwarte doos van de Volvo met eer en geweten wel rekening moeten houden.
Dat de Porsche geen zwarte doos had maakt eerder heel weinig uit aangezien de Porsche zich
wel op zijn rijvak bevondt bij de crash. De rechter zal daarvoor ook nog de ongevaldeskundigen aanhoren, ttz uit het deskundigenverslag zijn conclusies trekken.
Citaat:
De bestuurder van de Volvo was er niet van op de hoogte dat haar wagen dergelijke zwarte doos bevatte. Volgens automobielfederatie Febiac is dat steeds meer het geval bij moderne wagens. Tegen september 2020 zouden alle nieuwe auto's dergelijke apparatuur moeten hebben, meent Europa.
|
Zo is het... en bij twijfel zal de rechtbank steeds meer beroep doen op de zwarte dozen betreft ongevaloorzaken. Wat heeft die anders voor nut?
Ik citeer uit rtlnieuws:
Citaat:
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/po...-die-jouw-auto
10 augustus 2016 14:29
Politie wil zwarte doos in auto's kunnen uitlezen. Zit die in jouw auto?
Moderne auto's houden data bij over het rijgedrag van de bestuurder. De politie gaat die informatie vaker gebruiken om van de auto een belangrijke getuige te maken. Wat staat er in die zwarte doos, en heeft jouw auto er ook eentje? Vijf vragen.
Na een succesvolle proef bij de politie in Rotterdam krijgen zeven van de tien politieregio's dit jaar apparatuur om zwarte dozen in auto's uit te lezen. Deze Event Data Recorder (EDR), vergelijkbaar met de zwarte doos in een vliegtuig, slaat informatie op waarmee de fabrikant zijn auto wil verbeteren. Ook de politie is geïnteresseerd: die kan de informatie gebruiken om de schuldvraag bij een ongeluk te beantwoorden.
1. In welke auto's zit de zwarte doos?
De EDR zit volgens de politie in alle moderne motorvoertuigen die na 2006 zijn gemaakt. In de Verenigde Staten is het sinds twee jaar verplicht om nieuwe voertuigen van een zwarte doos te voorzien. In Europa wordt het systeem mogelijk vanaf 2020 verplicht ingevoerd bij nieuwe auto's en motors.
2. Wat voor informatie slaat de zwarte doos op?
De zwarte doos, een chip bij de motor, slaat informatie op over onder andere de snelheid, het rij- en remgedrag, de richtingaanwijzers en of de bestuurder een gordel droeg. Deze data worden constant opgeslagen en weer gewist. Zodra er een ongeluk gebeurt waarbij de airbags of gordelspanners geactiveerd worden, slaat de EDR de gegevens uit de vijf seconden vóór de crash op.
Volgens de politie zijn er tientallen zaken opgelost door het uitlezen van de zwarte doos. De bekendste zaak is die van een 25-jarige Schiedammer, die in 2009 vier leden van een gezin doodreed. De Rotterdamse politie kon door het uitlezen van de EDR (foto onder) achterhalen dat de Schiedammer 147 kilometer per uur reed op een weg waar een maximumsnelheid van 30 kilometer gold.
"Slachtoffers hoeven door informatie uit de zwarte doos niet langer kletsverhalen van veroorzakers te ontkrachten", zegt Hans van Manen van de Vereniging Verkeersslachtoffers.
3. Wanneer mag deze informatie worden uitgelezen?
De politie heeft, samen met de autofabrikanten, de apparatuur om de zwarte doos uit te lezen. Dit gebeurt alleen met toestemming van de bestuurder. De Rotterdamse politie meldt dat tot dusver iedereen meewerkt aan het uitlezen van de EDR.
Als de bestuurder niet instemt, bijvoorbeeld omdat hij niet wil meewerken aan zijn eigen veroordeling, kan de politie met een rechterlijk bevel via de rechter-commissaris toch nog de gegevens van de auto inzien. [...]
|